Звіт щодо ситуації на Західних Балканах 17.06.2024 – CWBS

Звіт щодо ситуації на Західних Балканах 17.06.2024 – CWBS
  • Росія реструктуризовала борги Сербії

Володимир Путін підписав закон про ратифікацію чотирьох протоколів, які створюють правову основу для реструктуризації боргів Сербії перед Росією на основі низки міжурядових угод.

Борг Сербії за експортними кредитами склав 102,231 млн доларів і 1,944 млн євро, за фінансовими кредитами – 38,33 млн доларів, а за зобов’язаннями Югославії – 2,96 млн доларів.

За умовами реструктуризації відсотки за кредитами більше не нараховуватимуться, а платежі, які вносить сербська сторона, підуть у рахунок оплати основного боргу.

Необхідність в цих домовленостях російські медіа пояснюють тим, що через санкції виникли значні труднощі при виплаті боргу у доларах та євро. Нові механізми, як стверджують російські джерела, дозволять уникнути блокування коштів третіми країнами.

В той же час, оглядачі в регіоні вважають, що йдеться про «вдячність» Москви Белграду за відмову від запровадження антиросійських санкцій.

  • В Баня-Луці урочисто відкрили філіал дипломатичного представництва РФ.

В церемонії взяли участь президент Республіки Сербської Мілорад Додік і посол Росії в Боснії і Герцеговині Ігор Калабухов.

Міністр закордонних справ Росії Сергей Лавров у відеозверненні наголосив, що відносини між Росією та Республікою Сербською переживають великий підйом. «Контакти на вищому рівні стали регулярними, ведеться інтенсивний і довірчий політичний діалог», – сказав Лавров.

З відкриттям офісу посольства Росії в Баня-Луці Боснія і Герцеговина стала єдиною країною на Західних Балканах, де вдалося розширити дипломатичне представництво Росії після початку агресії цієї країни проти України у 2022 році.

Коментуючи цю, а також низку інших подібних подій, Інститут вивчення війни (ISW) зазначив, що Кремль і союзники Кремля продовжують намагатися використати відносини Росії з Республікою Сербською для дестабілізації Балкан.

  • В Сербії проходять міжнародні навчання за участі США

З 10 по 21 червня в Сербії проходять міжнародні тактичні навчання «Платиновий вовк 24», організовані Збройними силами Сербії та Європейським командуванням Збройних сил США.
Метою навчань, як повідомляє Міністерство оборони Сербії, є покращення оперативної сумісності та взаєморозуміння збройних сил країн-партнерів під час проведення операції з підтримання миру в багатонаціональному середовищі.

Понад двісті учасники навчань відпрацьовуватимуть тактику, прийоми та процедури, які застосовуються під час проведення миротворчих операцій, з наголосом на застосуванні нелетальної зброї. Бойові дії в міському середовищі, оборона опорного пункту, контроль за скупченням людей і робота на блокпосту – це частина запланованих тренувальних заходів.

Навчання «Платиновий вовк» проводяться вдруге з 2023 року, незважаючи на запроваджений Белградом в лютому 2022 року мораторій на проведення військових навчань з іноземними партнерами.

Це підтверджує намір сербської влади зберегти робочі стосунки із Заходом навіть в такий чутливій сфері, як військова.

  • У Саміті миру взяли участь всі країни Західних Балкан.

На Глобальному саміті миру, який відбувся 15-16 червня в Швейцарії, регіон Балкан та Південно-Східної / Центральної Європи був представлений високопосадовцями різних рівнів – від президентів до міністрів закордонних справ.

Албанію представляв президент Байрам Беґай.

Боснію і Герцеговину – голова Президії (Президентства) Денис Бечирович.

Косово – президент Вьоса Османі

Північну Македонію – президент Гордана Сіляновська-Давкова

Сербію – міністр закордонних справ Марко Джурич

Чорногорію – президент Яков Мілатович.

Всі західнобалканські країни підтримали підсумкову декларацію Саміту.

Найбільшою несподіванкою була участь в форумі делегації Сербії.

Сербські та російські медіа «виправдовують» участь Белграда в Саміті та підтримку декларації тим, що в документі було зроблено акцент на дотриманні статуту ООН та міжнародного права, що важливо з огляду на ситуацію з Косово.

  • Між Албанією та Косово відмінено прикордонний контроль для т.зв. «малого прикордонного руху

13 червня набув чинності договір про вільне пересування між двома державами для мешканців 30-километрової прикордонної зони у спеціальних пунктах пропуску.

Міжурядова угода про режим вільного руху на кордоні між Албанією та Косово була підписана 26 листопада 2021 року.

Критики відкриття кордонів між Косово та Албанією зазначають, що йдеться про створення «Великої Албанії».

В той же час, в Тирані та Приштині констатують, що вільних рух товарів і людей є складовою т.зв. Берлинського процесу в рамках євроінтеграції регіону.