Звіт щодо ситуації на Західних Балканах 23.09.2024 – CWBS

Звіт щодо ситуації на Західних Балканах 23.09.2024 – CWBS
  • План зростання для Західних Балкан затримується через БіГ

Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн провела робочий обід з лідерами Західних Балкан в Брюсселі. Однією з основних тем обговорення став План зростання для Західних Балкан.

“Сьогодні я зустріла лідерів шести партнерів із Західних Балкан. Всі шість країн належать до Європи. Ми працюємо над цим. Паралельно ми наближаємо їхні економіки та ринки до наших завдяки нашому Плану зростання на 6 мільярдів євро для регіону”, – написала фон дер Ляєн у соціальній мережі X.

У зустрічі взяли участь Комісар ЄС з питань розширення Олівер Варгеї, президент Сербії Александар Вучич, прем’єр-міністри Албанії, Чорногорії, Косова та Північної Македонії – Еді Рама, Мілойко Спаїч, Альбін Курті та Християн Міцкоскі, а також голова Ради міністрів Боснії і Герцеговини Боряна Кристо.

План зростання для Західних Балкан має на меті подвоїти економічне зростання в цих країнах протягом наступних десяти років. Він охоплює період з 2024 по 2027 роки. Усі країни Західних Балкан повинні були подати Програми реформ до Європейської Комісії, що є умовою для виділення фінансування.

Втім, Боснії і Герцеговині, єдиної з регіону, не вдалося вчасно підготувати відповідний документ через внутрішньополітичні розбіжності. Програма реформ, яка була подана БіГ до ЄК, була неповною і не враховувала усі рекомендації ЄК.

Відсутність узгодженої з Брюсселем Програми реформ Боснії і Герцеговини стала причиною затримки початку реалізації Плану відновлення (перших виплат) для усіх Західних Балкан.

  • Північна Македонія хоче змінити умови початку переговорів про вступ до ЄС

Північна Македонія втомилася від перешкод на шляху до членства в ЄС і більше не погоджуватиметься на ультиматуми, заявив прем’єр-міністр Христіян Міцкоскі журналістам під час візиту до Брюсселя.

«Два з половиною десятиліття відтоді, як ми почали цей процес інтеграції, відтоді як ми підписали Угоду про асоціацію та стабілізацію, ми стали жертвами двосторонніх проблем, двостороннього процесу приєднання», – заявив Міцкоскі журналістам після зустрічі з головою Європейської Ради Шарлем Мішелем і відвідування робочого обіду з президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн. «Ми були принижені на цьому шляху. Нагадаю, що в ім’я європейських цінностей ми кілька разів змінювали прапор, купюри, конституцію і назву (країни). Я ще раз підкреслив, що ми більше не можемо приймати ультиматуми”, – додав він.

Як відомо, т. н. «французька пропозиція», висунута Францією та прийнята парламентом Північної Македонії у 2022 році передбачає, що країна зможе зняти існуюче болгарське вето на початок переговорів про вступ до ЄС, коли будуть внесені зміни до преамбули Конституції Північної Македонії, і болгари будуть визначені як державотворчий народ. Але нинішній уряд Північної Македонії хоче змінити ці умови. Пропозиція Скоп’є полягає в тому, щоб країна проголосувала за конституційні зміни зараз, але вони набудуть чинності лише після того, як країна завершить переговори про вступ до ЄС.

Втім, багато спостерігачів скептично ставляться до того, що зусилля Скоп’є змінити вже досягнені домовленості можуть принести плоди.

  • Сербія та США підписали угоду про стратегічну співпрацю в енергетиці

18 вересня у Вашингтоні заступник держсекретаря США з питань економічного зростання, енергетики та навколишнього середовища Хосе В. Фернандес та міністр закордонних справ Сербії Марко Джурич підписали угоду про стратегічну співпрацю між країнами у сфері енергетики.

Згідно із заявами сторін, угода відкриває нові можливості для інвестицій американських компаній в енергетичний сектор Сербії, сприятиме зеленому переходу та зміцненню стратегічного партнерства між країнами.

Марко Джурич, який нещодавно обіймав посаду посла Сербії в Вашингтоні, додатково наголосив, що Угода про стратегічне співробітництво в галузі енергетики також «посилає сильний сигнал про прихильність Сербії покращенню загальних відносин зі США».

На думку експертів, документ, насамперед, демонструє намагання Белграда зменшити залежність від російських енергоносіїв. Ця тема є надзвичайно актуально саме зараз, бо через кілька місяців завершується сербсько-російський контракт, за яким «Газпром» постачав до Сербії газ за зниженими цінами.

  • Конституційний суд Боснії і Герцеговини визнав неконституційним Закон про вибори Республіки Сербської.

У рішення суду зазначається, що закон не відповідає Конституції БіГ та Закону про вибори БіГ, оскільки Закон про вибори в РС «перебирає на себе повноваження інституцій БіГ».

Народна Скупщина Республіки Сербської ухвалила закон про вибори Республіки Сербської 19 квітня. Ухвалений закон передбачає, що вибори до всіх органів влади в Республіці Сербської будуть проводитися не державними інституціями БіГ, а Республіканською виборчою комісією, міськими та муніципальними виборчими комісіями та виборчими комісіями, призначеними відповідними органами влади РС. Повноваження Центральної виборчої комісії Боснії і Герцеговини були скасовані. Було оголошено, що після набрання чинності цим законом положення Закону про вибори БіГ, які регулюють вибори на всіх рівнях влади ентитетів, більше не застосовуватимуться.

В Республіці Сербської збираються ігнорувати рішення Конституційного суду БіГ.

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік заявив, що закон про вибори Республіки Сербської є конституційним і буде застосовуватися.

  • Конституційний суд Північної Македонії «заморозив» розрахунок етнічних квот для державного сектору

18 вересня Конституційний суд Північної Македонії прийняв до розгляду подання, подане Державною антикорупційною комісією (ДКСК), і перегляне положення, які запроваджували етнічні квоти при прийомі на роботу в державному секторі. Претензії ДКСК стосуються, зокрема, інструменту «Balancer», за яким розраховуються етнічні квоти. ДКСК вважає цей інструмент дискримінаційними і несправедливим.

На час розгляду подання Конституційний  суд «заморозив» використання «Balancer».

Більшість суддів Конституційного суду виступили за прийняття клопотання ДКСК до розгляду, але троє суддів – етнічних албанців – виступили за його відхилення.

Інструмент розрахунку квот для етнічних меншин для кожного державного органу, «Balancer» було створено на основі положень Охридської мирної угоди, яка поклала край збройному конфлікту між албанцями та македонцями в 2001 році.

Провідна партія албанців Північної Македонії, DUI (Демократичний союз за інтеграцію, Демократска унија за интеграција, Bashkimi Demokratik për Integrim), вважає, що рішення Конституційного Суду про початок розгляду конституційності положень, що стосуються етнічних квот в державному секторі, є «початком руйнування міжетнічних стосунків, побудованих з великими зусиллями». «Відміна «Balancer» відкриє в найближчий період багато нових проблем, які можуть і призведуть до руйнування базових основ Охридської угоди», – зазначили в DUI.

  • Радіо Свобода викрило російську дезінформаційну мережу, що охоплює Західні Балкани.

Багатомісячне розслідування, проведене Балканською службою Радіо Свобода виявило прокремлівську дезінформаційну мережу, яка використовує автоматизацію для швидкого створення сотень новинних статей.

Протягом чотирьох місяців Радіо Свобода відстежувало вебсайти різними мовами, орієнтовані на аудиторію в Боснії і Герцеговині, Албанії, Північній Македонії та Сербії. Журналісти виявили, як «статті» автоматично генерувалися і поширювалися хвилями, причому значна частина з них потрапляла на місцеві вебсайти.

Часто ці фейкові або пропагандистські повідомлення робилися на основі контенту з російських медіа, заборонених в ЄС (RT, Sputnik). Використовуючи фальшиві новинні сайти, російська дезінформація знайшла «лазівку до європейської аудиторії», зазначають експерти.

Балканська мережа є частиною ширшого проросійського дезінформаційного проєкту –  т.зв. Portal Kombat.

У лютому VIGINUM, французький урядовий орган, який відстежує іноземне цифрове втручання, оприлюднив звіт про проросійську пропагандистську мережу, яку він назвав Portal Kombat. У звіті було виявлено близько 193 вебсайтів, які мали на меті широко поширювати інформацію з проросійських джерел, а також російських новинних агентств та інституцій.