Звіт щодо ситуації на Західних Балканах 08.07.2024 – CWBS

Звіт щодо ситуації на Західних Балканах 08.07.2024 – CWBS
  • Республіка Сербська затвердила нові свята та нові символи

Народна Скупщина Республіки Сербської (НСРС) прийняла більшістю у дві третини голосів Декларацію про захист національних і політичних прав і спільного майбутнього сербського народу та резолюцію до цього документу.

Проєкт Декларації було ухвалено 8 червня на Всесербському саборі в Белграді. Документ протягом 90 днів мали затвердити Народна Скупщина Республіки Сербія та Народна Скупщина Республіки Сербської.

У Декларацію про захист національних і політичних прав і спільного майбутнього сербського народу, яка містить 49 пунктів, зазначалося, що «сербський народ є унікальним цілим».

Згідно рішенню НСРС, Республіка Сербія та Республіка Сербська спільно відзначатимуть Стрітення, 15 лютого, як День державності Республіки Сербія та День державності Республіки Сербської. 9 січня Республіка Сербська залишиться Днем створення Республіки Сербської та Хресної слави.

Іншим своїм рішенням НСРС проголосила державний гімн Сербії «Боже правде» та герб Сербії, двоголовий орел Неманичів, гімном та гербом Республіки Сербської, додатково до існуючих символів РС – прапору сербського народу та пісні “Моя республіка”.

Раніше Всесербський сабор визнав гімн і герб Сербії символами всіх сербів.

Кроки Республіки Сербської, спрямовані на втілення ідеї Всесербського сабору, можна розцінити як активну розбудову простору т.н. «сербського світу» за межами державних кордонів Сербії.

  • Сербія заявляє про підвищену активність повітряної розвідки іноземних держав

Президент та Верховний головнокомандувач збройних сил Сербії Александар Вучич разом з прем’єр-міністром Мілошем Вучевичем і міністром оборони Братиславом Гашичем взяли участь у засіданні розширеної колегії начальників штабів під головуванням начальника Генерального штабу генерала Мілана Мойсиловича.

На колегії було проаналізовано поточну безпекову ситуацію в країні та навколо неї.

За словами Вучича, навколо Сербії спостерігалася підвищена активність літаків та безпілотників, які намагаються провести розвідку сербської території, але не перетинаючи сербський кордон. «Ми помітили підйом албанських «байрактарів» з Джаковиці 5 і 20 червня на висоту 5800 метрів з метою розвідки позицій армії Сербії. Крім того, за його словами, «шведсько-німецькі літаки» ведуть зйомки, «не з територій, підконтрольних армії Сербії».

За його словами, потрібно надіслати більш чіткий сигнал про стримування будь-якого потенційного агресора проти Сербії. «Нам доведеться більше працювати, нашим спеціалізованим галузевим заводам також доведеться працювати краще, нам доведеться ще більше збільшувати склад Збройних сил Сербії “, – сказав Вучич.

Заяви сербського президента свідчать про наміри продовжувати курс на посилення армії та оборонної галузі. За версією офіційного Белграда, йдеться про підвищення обороноздатності країни. В той же час, наслідком сербської політики мілітаризації, на думку експертів з регіону, може бути і є зростання загальної напруженості в регіоні.

  • Центральна виборча комісія Албанії скасувала повноваження мера міста Хімара Фреді Белері.

Одразу після рішення ЦВК президент Албані Байрам Бегай видав указ про проведення нових виборів у Хімарі 4 серпня.

Як відомо, 14 травня 2023 року етнічний грек Фреді Белері був обраний міським головою Хімари, але за два дні до голосування його було заарештовано за звинуваченням у підкупі голосів. Нещодавно його засудили до двох років позбавлення волі.

На останніх європейських виборах Фреді Белері був обраний депутатом Європарламенту від правлячої в Греції партії «Нова демократія».

Міністерство закордонних справ Греції засудило рішення Албанії визнати недійсним повноваження Фреді Белері як мера Хімари. У своїй заяві МЗС розкритикувало це рішення як порушення верховенства права. Міністерство закликало албанську владу забезпечити, щоб Белері, який зараз є членом Європейського парламенту, було дозволено відвідувати засідання ЄП.

Таким чином, конфлікт Тирани та Афін через «справу Белері» поступово стає головною перепоною для євроінтеграції Албанії.

  • Північна Македонія має включити в Конституцію болгарську меншину, вважають в ЄС

Посол ЄС у Скоп’є Девід Гір закликав уряд Північної Македонії виконати раніше досягнуті домовленості щодо болгарської меншини і розблокувати євроінтеграцію.

“Ми хочемо, щоб Північна Македонія приєдналася до ЄС якнайшвидше. …ЄС очікує проведення реформ, виконання існуючих договорів і виконання зобов’язань щодо включення болгар до Конституції», – сказав Гір в інтерв’ю журналістам.

“Наша позиція щодо конституційних змін залишається незмінною. …ми очікуємо, що Північна Македонія зробить ці зміни», – підкреслив він.

Коментуючи прохання прем’єр-міністра Північної Македонії Христіяна Міцкоскі переглянути рамки переговорів про членство в ЄС, Гір відкинув таку можливість.

Таким чином, якщо Скоп’є не буде виконувати раніше досягнутих домовленостей із Софією щодо включення до Конституції болгарської меншини, євроінтеграція країни залишиться «на паузі».