Izvještaj o situaciji na Zapadnom Balkanu 17.06.2024 – CWBS

Izvještaj o situaciji na Zapadnom Balkanu 17.06.2024 – CWBS
  • Rusija restrukturira dugove Srbije

Vladimir Putin je potpisao zakon o ratifikaciji četiri protokola koji stvaraju pravni osnov za restrukturiranje dugova Srbije prema Rusiji na osnovu niza međuvladinih sporazuma.

Dug Srbije za izvozne kredite iznosio je 102,231 miliona dolara i 1,944 miliona eura, dug za finansijske kredite 38,33 miliona dolara, a dug za obaveze Jugoslavije još 2,96 miliona dolara.

Prema uslovima restrukturiranja, kamata na kredite se više neće obračunavati, a isplate sa srpske strane pokrile su glavnicu duga.

Ruski mediji objašnjavaju da su ovi sporazumi potrebni zbog značajnih poteškoća koje su nastale u plaćanju duga u dolarima i eurima nakon sankcija Zapada. Novi mehanizmi, prema ruskim izvorima, omogućiće Moskvi da izbjegne blokiranje sredstava od strane trećih zemalja.

Istovremeno, posmatrači u regionu vjeruju da ovaj potez odražava “zahvalnost” Moskve Beogradu jer je odbio da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije.

  • Ogranak ruske diplomatske misije počinje sa radom u Banjaluci.

Na pomenutoj svečanosti učestvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istakao je u video obraćanju da odnosi Rusije i Republike Srpske bilježe veliki uspon. “Kontakti na najvišem nivou su postali redovni, u toku je intenzivan politički dijalog pun povjerenja”, rekao je Lavrov.

Otvaranjem kancelarije ruske ambasade u Banjaluci, Bosna i Hercegovina je postala jedina država na Zapadnom Balkanu u kojoj je Rusija uspjela da proširi svoje diplomatsko predstavništvo nakon što je izvršila agresiju na Ukrajinu 2022. godine.

Komentarišući ovaj i niz drugih sličnih događaja, Institut za proučavanje rata (ISW) je napomenuo da Kremlj i njegovi saveznici i dalje nastoje da iskoriste odnose Rusije i Republike Srpske za destabilizaciju Balkana.

  • U Srbiji je u toku međunarodna vježba uz učešće SAD

Od 10. do 21. juna u Srbiji se održava međunarodna taktička vježba Platinasti vuk 24 (Platinum Wolf 24) u organizaciji Vojske Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD (EUCOM).

Svrha vježbe je, kako je saopštilo Ministarstvo obrane Srbije, unaprijeđenje interoperabilnosti i međusobnog razumijevanja oružanih snaga partnerskih zemalja tokom mirovnih operacija u multinacionalnom okruženju.

Više od 200 učesnika uvježbavaće taktike, tehnike i procedure koje se primjenjuju tokom mirovnih operacija, sa akcentom na korišćenje nesmrtonosnih vještina. Borbene operacije u urbanim sredinama, odbrana jakih tačaka, suzbijanje gužve i operacije blokade puteva su dio ciljeva obuke.

Vježba Platinum Wolf održava se drugi put od 2023. godine, uprkos moratorijumu na vojne vježbe stranih partnera, koji je Beograd uveo u februaru 2022.

Ovo potvrđuje namjeru srpskih vlasti da održe radne odnose sa Zapadom, čak i u tako osjetljivoj oblasti kao što je vojska.

  • Sve zemlje Zapadnog Balkana učestvuju na Samitu o miru u Ukrajini

Na Globalnom mirovnom samitu, koji je održan u Švajcarskoj od 15. do 16. juna, Balkan i jugoistočnu/srednju Evropu predstavljali su visoki zvaničnici na različitim nivoima – od predsjednika do ministara vanjskih poslova.

Albaniju je predstavljao predsjednik Bajram Begaj.

Bosna i Hercegovina – šef Predsjedništva Denis Bećirović.

Kosovo – predsjednica Vjosa Osmani

Sjeverna Makedonija – predsjednica Gordana Siljanovska-Davkova

Srbija – ministar spoljnih poslova Marko Đurić

Crna Gora – Predsjednik Jakov Milatović

Sve zemlje Zapadnog Balkana podržale su konačno saopštenje samita.

Najveće iznenađenje bilo je učešće srpske delegacije.

Srpski i ruski mediji “pravdaju” učešće Beograda na događaju i podršku saopštenju tvrdnjom da je u dokumentu naglašeno poštovanje Povelje UN i međunarodnog prava, što se smatra važnim s obzirom na situaciju na Kosovu.

  • Albanija i Kosovo ukidaju graničnu kontrolu za takozvani “mali pogranični saobraćaj”

Dana 13. juna stupio je na snagu sporazum o slobodnom kretanju između dvije države za stanovnike granične zone od 30 kilometara na posebnim kontrolnim punktovima.

Međuvladin sporazum o slobodnom kretanju na granici između Albanije i Kosova potpisan je 26. novembra 2021. godine.

Oni koji kritikuju otvaranje granica između Kosova i Albanije ističu da je to dio stalnih napora koji za cilj imaju stvaranje “Velike Albanije”.

Istovremeno, zvaničnici u Tirani i Prištini navode da je slobodno kretanje roba i pojedinaca element takozvanog Berlinskog procesa u okviru evropskih integracija regiona.