O Centru

Centar za studije Zapadnog Balkana započeo je s radom 2023. godine kao nezavisni think tank.

U našem fokusu su zemlje Zapadnog Balkana Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i djelimično priznata Republika Kosovo.

Ključni cilj Centra je praćenje i analiza stanja u jednoj od najturbulentnijih regija evropskog kontinenta, te davanje pravovremene ocjene političke, ekonomske, socijalne i bezbjednosne situacije u regiji. Ovđe ćete pronaći izvorne materijale o glavnim političkim događajima, analizu društveno-ekonomskog razvoja, prognoze razvoja opšte situacije, faktore diplomatskog djelovanja i međunarodnog uticaja na tok problematičnih događaja i rješavanje konfliktnih pitanja.

Naša misija

Posebnu pažnju posvećujemo važnim izazovima s kojima se suočavaju zemlje u regiji, a glavni su prevencija sukoba i oružanih sukoba te postizanje članstva u Evropskoj uniji. Uprkos različitim nivoima spremnosti zemalja Zapadnog Balkana za ulazak u Evropsku uniju, ovaj bi proces trebao završiti punopravnim članstvom svih zemalja subregije u ovoj prestižnoj evropskoj organizaciji. To će postati jedan od ključeva za sprječavanje oružanih konflikata i izbjegavanje sukoba na političkom, međunacionalnom, međureligijskom, državnom i humanitarnom nivou. Smatramo važnim doprinositi mirnom i održivom razvoju regije i spriječiti destabilizaciju Zapadnog Balkana.

Naši formati

Naši stručnjaci neprestano prate situaciju u regiji Zapadnog Balkana. Na web stranici cfwbs.org  neđeljno se objavljuje analitički izvještaj o ključnim događajima u zemljama regije.

Teme koje zahtijevaju dublju analizu i kratku ocjenu objavljuju se na stranici u obliku članaka.

Nastojimo čitateljima brzo i kvalitetno pružiti stručne preglede važnih događaja na Zapadnom Balkanu.

Možete pridonijeti radu Centra. Vaše podatke, članke ili pitanja šaljite na e-mail adresu.

Otvoreni smo za suradnju!