Deklaratat nga diplomatët më të lartë të SHBA lidhur me reagimin e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Dodik ndaj kritikave

Deklaratat nga diplomatët më të lartë të SHBA lidhur me reagimin e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Dodik ndaj kritikave

Me rastin e 80-vjetorit të Ditës së Shtetësisë së Bosnjë-Hercegovinës, u organizua një pritje zyrtare në Ambasadën e BiH në Uashington. Gabriel Escobar, i dërguari special i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor dhe Zëvendës Ndihmës Sekretari i Shtetit, mori pjesë në ceremoni në emër të Sekretarit të Shtetit Antony Blinken. Në fjalën e tij, Escobar vuri në dukje se nga të gjitha vendet në të cilat ai punoi, Bosnja dhe Hercegovina ishte më afër zemrës së tij dhe shprehu mbështetjen e pakushtëzuar për përparimin e saj. I pyetur se çfarë do të thotë për të festimi i Ditës së Shtetësisë së Bosnjë dhe Hercegovinës në Uashington, Escobar u përgjigj se ka kaluar një kohë e gjatë dhe se SHBA. është krenare që qëndron pranë Bosnjë-Hercegovinës në mbështetje të sovranitetit dhe integritetit të saj territorial. Ai theksoi se qëndrimi amerikan ndaj Bosnjë-Hercegovinës nuk do të ndryshojë. Baza e sigurisë së Shteteve të Bashkuara është partneriteti me Evropën, përfshirë edhe BeH-në, e cila konsiderohet si pjesë e familjes evropiane dhe euroatlantike dhe nuk do të ketë ndryshime në këtë kuptim. Escobar lexoi një fjalim përshëndetës të Sekretarit të Shtetit, i cili deklaroi se Shtetet e Bashkuara mbeten një mik dhe partner i të gjithë popujve të Bosnjë-Hercegovinës dhe do të vazhdojnë të punojnë me të gjitha institucionet për të zbatuar reformat e nevojshme që vendi të marrë vendin që meriton në komunitetin euroatlantik. Në fjalim u tha gjithashtu se SHBA-ja do të sjellë para drejtësisë të gjithë individët dhe subjektet që paraqesin kërcënim për stabilitetin dhe sigurinë e Bosnjë-Hercegovinës, duke shprehur përkushtimin dhe mbështetjen e vazhdueshme ndaj BiH-së në rrugën e saj drejt integrimit evropian.

Të nesërmen, pas deklaratave të fundit të Milorad Dodikut se një “Republika Serbe e pavarur” dhe një Serbi e madhe është një qëllim legjitim, Ambasada e SHBA në Bosnje dhe Hercegovinë njoftoi se deklarata të tilla do të kenë pasoja dhe se pikëpamjet shoviniste të Dodikut meritojnë një reagim përkatës. sepse Republika Serbe nuk ka kompetenca për të vendosur për shkëputjen. Ambasada amerikane beson se retorika separatiste e Milorad Dodik dhe kërcënimet e tij për shkëputje nga Bosnja dhe Hercegovina janë të rrezikshme dhe se veprimet e tij destabilizuese do të kenë pasoja negative jo vetëm për të, por edhe për të gjithë qytetarët e vendit, kudo që ata banojnë. Retorika dhe veprimet e liderit të RS rrezikojnë perspektivat evropiane, demokracinë dhe ekonominë e Bosnjës dhe Hercegovinës. U theksua se Kushtetuta e Bosnjë-Hercegovinës është shumë e qartë: subjektet nuk kanë autoritet kushtetues për t’u shkëputur nga Bosnja dhe Hercegovina. Ambasada theksoi se Shtetet e Bashkuara kanë deklaruar në mënyrë të përsëritur qartë se BiH është një shtet sovran dhe për këtë arsye mbetet e përkushtuar ndaj integritetit të saj territorial dhe natyrës shumë-etnike. SHBA do të vazhdojë të ndjekë penalisht ata që përpiqen të minojnë BiH dhe institucionet e saj dhe të destabilizojnë vendin dhe rajonin. Bosnja dhe Hercegovina është një vend multietnik që është shtëpia e tre popujve shtetformues – boshnjakët, kroatët, serbët, si dhe disa të tjerë. Të gjithë janë evropianë; ata janë të gjithë boshnjakë dhe hercegovinas; dhe të gjithë janë qytetarë të Bosnje dhe Hercegovinës.

Në lidhje me deklaratën e Ambasadës së SHBA-së në Bosnje dhe Hercegovinë, e besuara e Dodik, Sanja Vulić, kryetarja e klubit të deputetëve në Dhomën e Përfaqësuesve në Asamblenë Parlamentare të SNSD-së në pushtet, shprehu reagimin e saj. Ajo beson se Dejtoni është i vetmi shans për Bosnjën dhe Hercegovinën dhe iluzioni se ai do të jetë civil ekziston vetëm në imagjinatën e boshnjakëve që punojnë në ambasadën e SHBA-së, që është një dëshirë e shkruar nga ambasadori amerikan Michael Murphy. Vuliç tha se as presidenti Dodik dhe as populli serb nuk kanë frikë nga “urrejtja dhe qëllimet e këqija të Murphy, dhe kjo dashuri ka pushtuar gjithçka, kështu që do të pushtojë edhe urrejtësit serbë.” Sipas Vuliqit, Republika Srpska është e përjetshme dhe njihet nga Marrëveshja e Përgjithshme Kornizë për Paqe në Bosnje dhe Hercegovinë. Ajo kujtoi gjithashtu Henri Kisingerin që pretendonte se Bosnja dhe Hercegovina ishte një vend imagjinar.

Lidhur me deklaratën e ambasadorit amerikan ka reaguar edhe vetë Dodik. Ai tha se Murphy në Bosnjë dhe Hercegovinë po bën pikërisht të gjitha gjërat e këqija për të cilat akuzon të tjerët, duke shkatërruar Kushtetutën e Bosnje dhe Herzegovinës dhe duke mbështetur pezullimin e parlamentit të vendit. Presidenti i RS beson se retorika e ambasadorit amerikan është e rrezikshme për Bosnje dhe Hercegovinën dhe se veprimet e tij janë armiqësore për të gjithë qytetarët e BiH pasi ai minon sovranitetin e vendit duke u përpjekur ta kthejë kombin në një protektorat.

Milorad Dodik dhe bashkëpunëtorët e tij nuk guxojnë të hyjnë në diskutime rreth deklaratave të zyrtarëve të lartë të SHBA-së, veçanërisht ato të Sekretarit të Shtetit Antony Blinken ose Përfaqësuesit Special për Ballkanin Gabriel Escobar, i cili ka punuar gjatë në BiH dhe veçanërisht në Banja. Luka, ku në atë kohë ai e ndihmoi Dodik të arrinte orbita më të larta politike. Megjithatë, komentet përçmuese nga presidenti i RS dhe shoqëruesi i tij ndaj ambasadorit Murphy tregojnë një gatishmëri për të sfiduar politikën amerikane. Dodik mban inat kundër Uashingtonit për sanksionet e vendosura ndaj tij dhe fëmijëve të tij, si dhe ndaj sponsorëve lokalë të klanit të tij familjar. Megjithatë, SHBA-ja vazhdon të veprojë sistematikisht dhe pa kthesa të panevojshme. Në të njëjtën kohë, presidenti i RS-së mbetet plotësisht i orientuar drejt politikës së Kremlinit, duke bërë deklarata populiste për marrëdhëniet tradicionalisht miqësore midis popujve rus dhe serb. Por ai kurrë nuk do të kujtojë se ishte Moska ajo që mbështeti sanksionet ndërkombëtare kundër Serbisë në vitin 1992, kur Rusia drejtohej nga forca mjaft prodemokratike. Atëherë e gjithë bota akuzoi Sllobodan Millosheviqin dhe shovinistët serbë për ndezjen e luftës në territorin e ish-Jugosllavisë. Mjaft manipuluese janë argumentet e shprehura nga Sanja Vulić, një zyrtare e afërt me Dodikun, e cila akuzon SHBA-në për humbjet e supozuara njerëzore të shkaktuara ndaj popullatës serbe në vitin 1992, ndërkohë që veprimet e Uashingtonit kanë qenë gjithmonë vetëm për reagimin ndaj veprimeve agresive të boshnjakëve. Ushtria Serbe, e cila kreu krime të shumta lufte, duke përfshirë më të madhin në historinë moderne – vrasjen e më shumë se 8,000 boshnjakëve në Srebrenicë, që mund të shihet si një akt gjenocidi. Por Banja Luka i përmbahet recetave të propagandës së Moskës, e cila duhet t’ia hedhë fajin kujtdo, ndërkohë që hesht për krimet e veta. Republika Srpska praktikisht nuk festoi 80-vjetorin e Bosnje dhe Hercegovinës, ndërsa akuzoi Uashingtonin për gjoja shkatërrimin e themeleve të Bosnjës dhe Hercegovinës. Ekziston një ndjenjë se shoqëruesit e Dodikut vazhdimisht marrin këshilla për veprimet e tyre të mëtejshme nga Kremlini, ndërsa ata vazhdojnë të sjellin ngjarje nga e kaluara, duke u përpjekur vazhdimisht të tërheqin disa paralele. Zyrtarët e Republika Srpska ndoshta nuk do t’i mbanin mend kurrë për ta, por propagandistët me përvojë të Moskës vijnë në ndihmë atje.