Rreth Qendrës

Qendra për Studime të Ballkanit Perëndimor filloi punën e saj në vitin 2023 si një institut i pavarur mendimi.

Ne fokusohemi në Ballkanin Perëndimor – Kroacia, Bosnja dhe Hercegovina, Serbia, Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Republika e Kosovës e njohur pjesërisht.

Qëllimi ynë kryesor është të monitorojmë dhe analizojmë situatën në një nga rajonet më të trazuara në kontinentin evropian dhe të ofrojmë një vlerësim ekspert të situatës së tij politike, ekonomike, sociale dhe të sigurisë.

Këtu do të gjeni artikuj origjinalë mbi ngjarjet kryesore politike, analiza të proceseve të zhvillimit socio-ekonomik, këndvështrime për zhvillimet e përgjithshme, faktorët diplomatikë dhe ndikimi ndërkombëtar në rrjedhën e ngjarjeve të diskutueshme dhe zgjidhjen e konflikteve.

Misioni yne

Ne i kushtojmë rëndësi të veçantë sfidave kritike me të cilat përballen një sërë vendesh të rajonit, ku kryesoret janë parandalimi i konflikteve dhe konfrontimeve të armatosura dhe fitimi i anëtarësimit në Bashkimin Evropian. Pavarësisht shkallëve të ndryshme të gatishmërisë së vendeve anembanë Ballkanit Perëndimor për t’u anëtarësuar në Bashkimin Evropian, procesi duhet të përfundojë në të gjitha kombet në nënrajon duke vulosur anëtarësimin e plotë në këtë bllok të respektuar. Ky do të bëhet një nga çelësat për parandalimin e konfrontimit të armatosur dhe shmangien e konflikteve në nivelet politike, ndëretnike, ndërfetare, ekonomike dhe humanitare. Ne e shohim të rëndësishme të kontribuojmë në zhvillimin paqësor dhe të qëndrueshëm të rajonit dhe të parandalojmë çdo destabilizim në Ballkanin Perëndimor

Formatet tona

Ekspertët tanë monitorojnë vazhdimisht situatën në Ballkanin Perëndimor. Çdo javë, ne publikojmë një raport analitik mbi ngjarjet kryesore në vendet e rajonit në faqen tonë të internetit: cfwbs.org.

Temat që kërkojnë analizë të thelluar dhe vlerësim ekspertësh publikohen në faqen tonë të internetit në formën e artikujve individualë.

Ne bëjmë çmos që t’u ofrojmë menjëherë lexuesve tanë vlerësime cilësore të ekspertëve mbi zhvillimet e rëndësishme në Ballkanin Perëndimor.

Ju mund të kontribuoni në punën e Qendrës sonë. Dërgoni informacionin tuaj, propozimet e artikujve ose pyetjet këtu.

Jemi të hapur për bashkëpunim!