Përfaqësuesi i lartë për Bosnjën-Hercegovinën (BIH) viziton Banja Lukën pavarësisht kërcënimeve të Dodik

Përfaqësuesi i lartë për Bosnjën-Hercegovinën (BIH) viziton Banja Lukën pavarësisht kërcënimeve të Dodik

Përfaqësuesi i Lartë për Bosnje-Hercegovinën, Christian Schmidt, tha se ai po ndiqte premtimin e tij për të mbrojtur Marrëveshjen e Paqes të Dejtonit në çdo pjesë të Bosnje-Hercegovinës. Më 12 shtator Schmidt u detyrua të anulojë vizitën e tij në Banja Luka pasi zyra e Presidentit të Republikës Serbe Milorad Dodik lëshoi një urdhër që ndalonte përfaqësuesin e lartë të takohej me nënpresidentin e RS Jamilo Durakovic në ambientet zyrtare të RS. Para kësaj, edhe liderët e disa partive opozitare anuluan takimet e Banja Lukës me përfaqësuesin e lartë, duke thënë se ata “nuk do të marrin pjesë në aktet e provokimit”.

Më parë, Dodik paralajmëroi Schmidt se autoritetet e njësisë do të nënshkruanin një dekret që ndalon hyrjen e Schmidt në territorin e RS dhe nëse ai guxonte ta bënte këtë, ai do të arrestohej. Megjithë “ndalimin e hyrjes”, Schmidt mbërriti në Banja Luka më 17 shtator, ku u takua me peshkopin Franjo Komarica. Të dy diskutuan çështjet ligjore dhe politike në lidhje me projektin për zgjerimin e kapaciteteve të Shtëpisë së Mbledhjeve dhe Qendrës Evropiane për Paqe dhe Bashkëpunim Ylli i Marisë, e cila së shpejti do të shënojë përvjetorin e saj të tretë, duke rënë dakord për nevojën për të ofruar kujdes për brezin e ri në Bosnje-Hercegovinë (BiH).

Lidhur me këtë, Dodik gjoja do të shkarkojë Ministrin e Punëve të Brendshme Sinisa Karan për dështimin për të përcaktuar paraprakisht vendndodhjen e përfaqësuesit të lartë që po voziste nëpër rrugët e Banja Lukës, duke përshëndetur njerëzit përgjatë rrugës. Në të njëjtën kohë, përfaqësuesi i lartë tha se nuk ndiente se siguria e tij në Banja Luka ishte nën ndonjë kërcënim dhe se ai kurrë nuk i kishte parë “dhjetëra mijëra” protestuesit e shpallur nga Dodik.

Pas kthimit në Sarajevë, përfaqësuesi i lartë tha se Dodik po përpiqej të sulmonte dy institucionet që nuk i përshtaten atij. E para është Zyra e Përfaqësuesit të Lartë dhe e dyta është Gjykata Kushtetuese e Bosnjë-Hercegovinës. Presidenti i RS po përpiqet aktualisht të detyrojë Gjykatën Kushtetuese të hartojë dhe miratojë vendime që do të plotësonin dëshirat e tij. “Por ky është helm për të ardhmen demokratike të Bosnjë-Hercegovinës. Përndryshe, kur është fjala për kushtet për zbatimin e standardeve, BE-ja nuk do të dorëzohet”, tha Schmidt, duke shtuar se vendimet e Gjykatës Kushtetuese janë duke u zbatuar janë duke u zbatuar dhe se nuk mund të diskutohet për këtë qëllim. “Z. Dodik gjithashtu nuk është mbi ligjin dhe ai nuk e kuptonte plotësisht këtë – në fund të fundit, ai nuk është as sulltan, as perandori i Austrisë dhe as perandori i Kinës”, tha Schmidt. Ai paralajmëroi se ata që luajnë vazhdimisht si Dodik mund të kryejnë një vepër penale. Për më tepër, Schmidt deklaroi se nuk bëhet fjalë për vendosjen e subjekteve, komunave apo shtetit në një situatë të caktuar, qoftë më mirë apo më e keqe. Vendimet duhet të merren në favor të qytetarëve, pasi shpërndarja e pronës shtetërore në territorin e ish-Jugosllavisë ka kohë që ka përfunduar dhe nuk paraqet problem askund, kështu që i vetmi vend ku nuk është bërë është BiH – dhe ndoshta , Hëna, përfundoi zyrtari me një shaka.

I pyetur pse të gjithë prisnin që ai të hiqte Dodikun nga pushteti, Schmidt tha: “Dodik nuk është i vetmi që më është kërkuar të largoj. Unë ende përpiqem të punoj me njerëzit që janë atje. Në momentin kur gjërat nuk mund të ecin përpara, unë kam autoritetin të marr të gjitha masat. Nëse Dodik supozohet të jetë krahu i zgjatur i zotit Vladimir Vladimirovich (Putin), nuk do t’i ndihmojë njerëzit për asnjë sekondë. Askush nuk dëshiron që lufta në Ukrainë, e cila është kaq e tmerrshme, të ketë ndonjë ndikim në Ballkanin Perëndimor. Kërcënimi se zoti Putin do ta punësojë atë si kukull është i madh dhe duke vepruar kështu ai do të rrezikonte stabilitetin”.

Kështu, megjithë kërcënimet e shprehura nga Presidenti i RS Milorad Dodik për të arrestuar përfaqësuesin e lartë nëse ai do të mbërrinte në RS, ai gjithsesi vizitoi Banja Lukën, si çështje parimore. Në mënyrë që autoritetet e RS të mos mund të bënin ndonjë dëm, vizita e Christian Schmidt nuk u njoftua kurrë, kështu që policia lokale nuk mundi as të informonte Dodikun për mysafirin e padëshiruar. Kjo e tërboi Dodikun, i cili tha se do të shkarkonte ministrin e tij të brendshëm, ndërsa ky i fundit akuzoi Schmidt-in si të papërgjegjshëm, gjoja sepse policia lokale nuk do të ishte në gjendje ta mbronte nëse një turmë do të zgjidhej për ta sulmuar. Por përfaqësuesi i lartë hodhi poshtë pretendimet për çdo tubim masiv gjatë rrugës së tij. Për shkak të vizitës së papritur të Schmidt, autoritetet e RS, me sa duket, thjesht nuk patën kohë të organizonin ndonjë…. Në fakt, vizita e paparalajmëruar në Banja Luka i dha një shuplakë Dodikut dhe dëshmoi gatishmërinë e Schmidt për të vepruar me vendosmëri nëse do të ishte e nevojshme. Ai dërgoi gjithashtu një mesazh për të gjitha forcat radikale në RS se Schmidt nuk do të toleronte veprime që do të ndërhynin në punën e Zyrës së Përfaqësuesit të Lartë dhe atë personalisht. Për të mbështetur disi të mbrojturin e saj në Ballkanin Perëndimor, Ministria e Punëve të Jashtme ruse lëshoi një deklaratë për shtyp duke kërkuar që Zyra e Përfaqësuesit të Lartë të shpërbëhej sa më shpejt të jetë e mundur.

Megjithatë, një reagim erdhi edhe nga ambasadori i SHBA-së në Bosnje dhe Hercegovinë, Michael Murphy, i cili tha se presidenti i RS Milorad Dodik po ecte në një rrugë vërtet të rrezikshme dhe po provokonte një konfrontim me komunitetin ndërkombëtar. Ai vlerësoi se Dodik po e bën këtë në një përpjekje për të shmangur përgjegjësinë personale për veprimet e tij, pavarësisht nëse bëhet fjalë për shkelje të Kushtetutës së BiH-së, udhëheqjen e tij të dobët ose pamundësi për të ushtruar pushtetin ekzekutiv. Ai tha gjithashtu se Dodik ka probleme me veten, por edhe me ligjin, duke theksuar se Republika Srpska nuk është dhe nuk do të shkëputet nga Bosnja dhe Hercegovina. Murphy mohoi sugjerimin se BiH është në prag të luftës, por paralajmëroi se komuniteti ndërkombëtar, përfshirë SHBA-në, do të reagonte kur dikush të minonte Marrëveshjen e Dejtonit. Ai vuri në dukje se sanksionet mund të zbatohen, së bashku me rritjen e kontingjentit të EUFOR-it në Bosnje dhe Hercegovinë, (Forcat e Bashkimit Evropian në Bosnjë dhe Hercegovinë).