Përmbledhje e Ballkanit Perëndimor 23 tetor 2023 – CWBS

Përmbledhje e Ballkanit Perëndimor 23 tetor 2023 – CWBS
  • Vajza dhe djali i Presidentit të Republikës Serbe bien nën sanksionet Amerikane/ e SHBA-së

Qeveria amerikane i ka caktuar Goricën dhe Igor Dodikun si persona që kontribuojnë në korrupsionin në Republika Serbe dhe kështu përvetësojnë fondet e qeverisë për pasurimin personal dhe të familjeve të tyre. Thuhej se Milorad Dodik ishte përgjegjës për transferimin antikushtetues të pushteteve nga autoritetet shtetërore në nivel entiteti dhe se ai u pasurua përmes ryshfetit dhe korrupsionit. Autoritetet amerikane deklaruan se Milorad Dodik është përgjegjës për pjesëmarrjen e tij të konsiderueshme të vajzës dhe djalit të tij në veprimtarinë politike, dhe kjo ka shkaktuar ankth se RS po duket gjithnjë e më shumë si biznesi familjar i Dodik. Është vlerësuar se kjo ka një ndikim negativ në vazhdimin e investimeve të huaja në njësi, pasi disa investitorë kanë refuzuar të japin ndihmë financiare për RS, pasi besonin se ndihma do të binte në duart e Dodik dhe familjes së tij. Igor Dodik konsiderohet gjithashtu përgjegjës për dhënien e ryshfetit të zyrtarëve, anëtarëve të komisioneve zgjedhore dhe vëzhguesve në zgjedhjet e fundit parlamentare, të fituara nga partia në pushtet SNSD (Aleanca e Social Demokratëve të Pavarur).

Lidhur me këtë, kryetarja e Klubit të deputetëve të SNSD-së në Dhomën e Përfaqësuesve të Asamblesë Parlamentare të Bosnjë-Hercegovinës, Sania Vuliq, tha se ambasadori i SHBA-së në BeH, Michael Murphy shpreh një armiqësi të pambuluar ndaj serbëve. Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiç sugjeroi me shaka që Shtetet e Bashkuara të vendosin sanksione edhe ndaj nipërve të Dodik.

Në Bosnje dhe Hercegovinë ekziston një dinasti që sundon atje dhe që, për fat të keq, do të qëndrojë atje për një kohë të gjatë, tha Drejtoresha Ekzekutive e Transparencës Ndërkombëtare për BiH, Ivana Korajlic, e cila komentoi deklaratat e Zyrës së SHBA-së për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) të Departamentit të Drejtësisë, i cili gjithashtu caktoi katër kompani të tjera. Korajliç vuri në dukje se kompanitë që i përkasin familjes së Milorad Dodik kanë një monopol absolut në të gjitha tregjet ku ato operojnë pothuajse në të gjithë sektorët e ekonomisë dhe nënshkruajnë kontrata nga institucionet në të gjitha nivelet, veçanërisht në RS, si dhe në Federatën e BiH. Ata gjithashtu marrin mbështetje financiare shtetërore, entiteti dhe vendore. Këto kompani janë gjithmonë në pozitë të privilegjuar kur shpallen tendera. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për Prointer, një kompani në pronësi të drejtpërdrejtë të familjes Dodik. Familja hyri edhe në fusha të tjera të tregut: hapësira mediatike, marketingu, bujqësia, prodhimi i rakisë, si dhe shërbimet, thotë Korajliq. Në të njëjtën kohë, sanksionet e mëparshme amerikane nuk ndikuan në pozicionin e personave të caktuar. Disa prej tyre madje u ngjitën në shkallët e karrierës së tyre politike. Kompanitë e tyre nuk kanë asnjë kontakt me Shtetet e Bashkuara që sanksionet të kenë një ndikim të madh në biznesin e tyre. Nga ana tjetër, disa ekspertë thonë se gjyqësori në BiH nuk do të përndjek kurrë firmat e familjes Dodik për sa kohë që ai është në pushtet. Të gjithë më parë dëshmuan se si hetimet për abuzimet financiare në ndërtimin e autostradave, një objekti qeveritar në Banja-Lukë dhe rastet e tjera ku firmat e Dodik ishin të përfshira, përfundimisht u ndalën.

Sipas Thesarit të SHBA, anëtarët e këtij rrjeti, duke përfshirë fëmijët e rritur të Dodik, lejojnë që aktivitetet korruptive të Dodik të vazhdojnë. Kjo i lejon atij të nxjerrë fonde publike nga RS në mënyrë që të pasurojë veten dhe familjen e tij në kurriz të qytetarëve të BiH dhe qeverisë. Ata deklaruan gjithashtu se Dodik kishte shfrytëzuar pozicionin e tij zyrtar në Bosnje dhe Hercegovinë për të grumbulluar pasuri personale përmes ryshfetit dhe formave të tjera të korrupsionit “Me mbështetjen financiare dhe politike të individëve dhe subjekteve të përcaktuara sot, Dodik është përfshirë në korrupsion që siguron qëndrueshmërinë financiare dhe politike në kurriz të qytetarëve të BiH që jetojnë në Republika Serbe,” tha nënsekretari i Thesarit për Terrorizmin dhe Inteligjencën Financiare, Brian E. Nelson.

  • Takimi i Grupit të Pesë në Beograd dhe Prishtinë

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, u takua me Grupin e Pesë. Në takim morën pjesë Përfaqësuesi Special i BE-së për dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe çështje të tjera rajonale të Ballkanit Perëndimor, Miroslav Lajcak, Zëvendës Ndihmës Sekretari i Shtetit dhe Përfaqësuesi Special i SHBA-së në Ballkanin Perëndimor Gabriel Escobar, këshilltarët e politikave të sigurisë të Presidentit francez dhe kancelarit Gjerman – Emanuel Bonne dhe Jens Ploetner, dhe këshilltar diplomatik i kryeministrit të Italisë Francesco Talo. “Një takim i ashpër me G5. Unë besoj se në një të ardhme të afërt do të gjejmë një rrugëdalje nga kriza. Në ditët në vijim pres takime të rëndësishme në Bruksel”, tha presidenti serb pas takimit.

Përfaqësuesja speciale e BE-së për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë ka thënë se ngjarjet në Banjskë e kanë ndryshuar situatën, por dialogu për normalizimin “nuk ka alternativë”.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, në takimin në Prishtinë me përfaqësuesit e BE-së, SHBA-së, Gjermanisë, Francës dhe Italisë, për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, theksoi se kërkohet një qasje e re ndaj dialogut. Kurti u tha diplomatëve perëndimorë se siguria ishte prioriteti kryesor dhe çështja urgjente për Kosovën pas incidenteve në Banjska më 24 shtator dhe se autorët duhet të ndiqen penalisht që të mos ndodhin sulme të tilla në të ardhmen. Në takim u diskutua për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, përkatësisht zbatimin e marrëveshjes kryesore (Bruksel, 27 shkurt) dhe aneksin për zbatimin e saj (Ohër, 18 mars). Kryeministri vuri në dukje se nevojitet mirëkuptim cilësor dhe një qasje e re. Pas takimit, Kurti tha se prioritet i qeverisë së tij është siguria e vendit, qytetarëve, kufijve dhe territorit të Kosovës. Të pesë përfaqësuesit ofruan planin e tyre të ri të progresit, për të cilin kryeministri shprehu mirënjohjen e tij. Negociatat duhet të vazhdojnë intensivisht, tha qeveria e Kosovës.

Përfaqësuesi Special i BE-së, Miroslav Lajçak, pas takimit me kryeministrin Kurti, tha se Kosova duhet të nisë procesin e krijimit të Bashkësisë së Komunave Serbe. Lajçak tha se ata që sulmuan policinë e Kosovës në Banjska duhet të mbajnë përgjegjësi dhe se incidenti duhet të hetohet tërësisht. Ai përsëriti se fuqitë perëndimore dënojnë ashpër sulmin në Banjskë, duke shtuar se Serbia pritet të bashkëpunojë në këtë çështje. Miroslav Lajçak deklaroi se ekziston një plan për vazhdimin e dialogut, duke mos zbuluar asnjë detaj.

Duhet theksuar se rezultati i takimeve të përfaqësuesve të Grupit të Pesë me Presidentin e Serbisë dhe kryeministrin e Kosovës nuk është bërë i ditur gjerësisht. Kjo është një praktikë e shpeshtë diplomatike për të mos shpallur rezultate të ndërmjetme nëse nuk janë dakorduar plotësisht qëndrimet e Beogradit dhe Prishtinës. Ndërkohë, ekziston njëfarë optimizmi se Serbia dhe Kosova janë në rrugën e tyre drejt një përmirësimi të caktuar të marrëdhënieve. As presidenti Vuçiq dhe as kryeministri Kurti nuk janë në gjendje të përballen hapur me qëndrimin e bashkuar të BE-së, SHBA-së, Francës, Gjermanisë dhe Italisë. Brukseli dhe Uashingtoni e kanë bërë të qartë se nuk kishte alternativë ndaj zgjidhjes politike dhe çdo përpjekje për ta minuar atë do të konsiderohet një akt armiqësor ndaj politikës së Bashkimit Evropian dhe katër fuqive udhëheqëse. Në përgjithësi, kjo është në interes të Kosovës dhe Beogradit. Asnjë nga ata që sabotojnë politikisht procesin e pajtimit Serbi-Kosovë nuk është në gjendje të qëndrojë hapur kundër Planit të Grupit të Pesë. Kjo do të ishte shumë e rrezikshme duke pasur parasysh vendosmërinë e Brukselit, Uashingtonit, Parisit, Berlinit dhe Romës. Duket se po kalojnë kohët e bindjeve politike. Askush nuk duhet të dyshojë në reagimin e shpejtë të Perëndimit ndaj përpjekjeve për të vazhduar përkeqësimin e situatës rreth Kosovës së Veriut.

Më herët, zëdhënësi i BE-së, Peter Stano, tha se qëllimi i vizitave të të ashtuquajturit Grupi i Pesë në Prishtinë dhe Beograd është të bëhet përparim specifik në zbatimin e marrëveshjes në rrugën drejt normalizimit dhe de-përshkallëzimit pas ngjarjeve të fundit. Pra, pa këtë përparim, përfaqësuesit e Grupit Pesë nuk do të largoheshin nga Beogradi dhe Prishtina. Fakti që ata u kthyen pa deklarata të gjera në shtyp tregon se ka pasur njëfarë progresi në arritjen e një kompromisi politik.

  • Deklarata e Presidentit të Malit të Zi

Presidenti i Malit të Zi Jakov Milatoviq deklaroi se marrëdhëniet me Serbinë duhet të jenë më të mirat, ashtu siç mendojnë qytetarët e të dy vendeve. “Kjo është politika ime gjithashtu. Marrëdhënia jonë bazohet, para së gjithash, në rëndësinë ekonomike, si dhe në lidhjet tradicionale historike”, tha Milatović. Ai vuri në dukje se marrëdhënia që u zhvillua në vitin 2020 ishte shumë e keqe dhe ai dhe kolegët e tij po bënin gjithçka për ta ndryshuar atë për mirë, duke përfshirë mirëkuptimin e plotë të ndërsjellë. Për komentet që pretendonin se kishte nga ata që argumentonin se Beogradi këmbënguli se “koalicioni pro-Serbian” duhet të jetë pjesë e qeverisë së re të Malit të Zi, Milatoviç tha se nuk ishte në dijeni nëse dikush insistonte në pjesëmarrjen e ndonjë force të caktuar politike në qeverinë e re, dhe se ai asnjëherë nuk ka marrë kërkesa të tilla nga asnjëra palë. Për shkak të faktit se shumë analistë i krahasojnë dallimet e tij me kolegun e tij partiak dhe kryeministrin e ardhshëm Milojko Spajiq me një konflikt në vitet 1990 midis kryeministrit të atëhershëm malazez Milo Gjukanoviq dhe presidentit të Malit të Zi Momir Bulatoviq, Milatović theksoi se “Jakov dhe Milojko nuk janë Milo dhe Momir i ri”. Kjo nuk është e njëjta periudhë dhe as rrethana të njëjta në të cilat ata kryenin funksione të rëndësishme shtetërore së bashku, dhe më pas në një çast u larguan nga njëri-tjetri, në anët politike kundërshtare”, tha Milatoviq.

Mund të thuhet se Presidenti i Malit të Zi demonstron vendosmërinë për të përmirësuar marrëdhëniet me Beogradin në sfondin e arritjes së marrëveshjes politike me forcat politike pro-serbe në Mal të Zi për mbështetjen e tyre për qeverinë e re dhe pjesëmarrjen e tyre të mëvonshme në qeveri pas një periudhe të caktuar kohore nëse ata ndjekin premtimin e tyre për të mbështetur politikat pro-evropiane të kabinetit. Duket se ishte natyra e marrëveshjes me Beogradin, e cila ndezi dritën jeshile të ndjekësve të tyre politikë në Mal të Zi për të mbajtur një qëndrim pro-evropian. Kjo shkakton mosbesim serioz midis forcave të caktuara politike në vetë Malin e Zi dhe midis aleatëve perëndimorë të Podgoricës. Por duket se kryeministri i ardhshëm Milojko Spajiq dhe presidenti në detyrë Jakov Milatoviq marrin përsipër përgjegjësinë politike që marrëveshja e arritur me Beogradin dhe bllokun proserb “Për të ardhmen e Malit të Zi” do të zbatohet.

Ne do të presim dhe të shohim. Në rast të dështimit të Bllokut për të përmbushur premtimet e tyre, jo vetëm që qeveria do të bjerë, por padyshim presidenti i vendit do të detyrohet të japë dorëheqjen.

  • Parlamenti Evropian miratoi rezolutën për sulmin në Banjskë

Është i nevojshëm një hetim i plotë për sulmin në Banjska në veri të Kosovës dhe administrimi i drejtësisë, tha Vladimír Bilčík, një raportues i PE për këtë çështje. PE ka miratuar një rezolutë për ngjarjet e fundit në dialogun ndërmjet Serbisë dhe Kosovës, duke i bërë thirrje Këshillit të BE-së dhe Komisionit Evropian që të ushtrojnë presion ndaj qeverisë së Serbisë në rast të përfshirjes së saj të drejtpërdrejtë në sulmin që ndodhi më 24 shtator pranë manastirit të Banjskës në veri të Kosovës, nëse vërtetohet roli i Beogradit. Beogradi dhe Prishtina gjithashtu duhet të ngulmojnë për një dialog paqësor dhe konstruktiv përmes BE-së, tha Bilčík pas miratimit të rezolutës.

Nuk u diskutua për rezolutën, por vetëm votim. Deputeti Klement Groselj shpjegoi se masat e mundshme të presionit nuk do të drejtohen kundër qytetarëve të Serbisë, por ekskluzivisht ndaj qeverisë dhe agjencive shtetërore nëse konfirmohet përfshirja e tyre në incident.

Kështu, Beogradi tani duhet të dëshmojë se një grup serbësh të armatosur nga veriu i Kosovës vepruan sipas gjykimit të tyre pa konsultime me zyrtarët e qeverisë serbe – diçka që udhëheqësi i grupit të armatosur, Milan Radojic, pretendoi të nesërmen e incidentit. Gjithashtu, qeveria serbe mund të tregojë prova se është përfshirë një vend i tretë, i cili mund të jetë vetëm Rusia. Gjithçka do të varet se çfarë dëshmie do të japin disa pjesëmarrës të këtij provokimi të armatosur nga radhët e serbëve që jetojnë në veri të Kosovës. Skenari më i keq për presidentin serb Aleksandar Vuçiq do të ishte disa nga të arrestuarit nga policia e Kosovës që drejtonin gishtin drejt një prej aleatëve të tij të ngushtë politikë si mbikëqyrës dhe organizator të provokimit. Kjo jo vetëm që do ta detyrojë Vuçiqin t’i shkarkojë ata, por do të ndikojë edhe në rezultatin e zgjedhjeve të parakohshme të ardhshme për parlamentin dhe autoritetet lokale, të cilat do të zhvillohen më 17 dhjetor. Kështu, sanksionet personale të BE-së nuk do të shmangen.

  • Eurodeputeti beson se Kisha Ortodokse Serbe në Mal të Zi është një organizatë politike mbishtetërore

Kisha Ortodokse Serbe (KOS) në Mal të Zi është një organizatë politike mbishtetërore. Është duke ndërhyrë hapur në punët e brendshme të Malit të Zi dhe po përpiqet të sfidojë identitetin malazez në çdo mënyrë të mundshme, tha një përfaqësues i Aleancës Progresive të Socialistëve dhe Demokratëve në Parlamentin Evropian, Tonino Picula, i cili dikur kishte postin e ministrit të Jashtëm kroat.

Sipas ideve të Kishës Ortodokse Serbe, gjuha malazeze është vetëm një nga përmbysjet, një variant rajonal i identitetit themelor, kryesor serb të Malit të Zi dhe këtë as nuk e fshehin hierarkët më të lartë të KOS-it, tha eurodeputeti. Kohët e fundit, edhe patriarku Porfirije u bëri thirrje njerëzve gjatë qëndrimit të tij në Mal të Zi që të shpallen si serbë etnikë gjatë regjistrimit të ardhshëm.

Në Mal të Zi ka politikanë që nuk i fshehin bindjet e tyre politike që mund të vlerësohen lehtësisht si jashtëzakonisht shkatërruese për interesat e vendit kur është fjala për anëtarësimin në Evropë, tha Picula. Ai deklaroi se ishte para së gjithash një koalicion sinqerisht pro-rus dhe pro-serb “Për Ardhmërinë e Malit të Zi”. Kjo vë në pikëpyetje njohjen e Kosovës nga Mali i Zi dhe mund të luajë një rol jashtëzakonisht destruktiv kur në agjendë do të dalin disa çështje të transformimit dhe reformave malazeze.

Picula iu referua edhe një raporti të bërë në Parlamentin Evropian, i cili përmend sulmin terrorist në veri të Kosovës dhe nevojën për ndryshimin e plotë të qëndrimit të Bashkimit Evropian ndaj Serbisë. Rezoluta që Parlamenti Evropian ka miratuar me shumicë të madhe votash është një pikë kthese për marrëdhëniet me Serbinë, një dialog që lehtësohet dhe mbështetet nga Bashkimi Evropian, pasi sulmi terrorist i grupeve paramilitare në veri të Kosovës tregoi se ky dialog mund të pezullohej. Me rezolutën e tij, PE shumë qartë u dërgoi mesazh jo vetëm autoriteteve në Beograd, por edhe institucioneve në Bruksel, se politika e afeksionit ndaj Aleksandar Vuçiqit duhet të ndalet, përmblodhi Picula.

Kështu, eurodeputeti nga Kroacia bëri komente shumë të ashpra për aktivitetet e KOS-it në territorin e Malit të Zi dhe ndikimin e saj të rëndësishëm në jetën politike në vend, ku kisha do të ndahet nga qeveria me Kushtetutë. Tonino Picula ka dyshime se përpjekjet e KOS-it për të ndikuar në rezultatet e regjistrimit ngrenë një pyetje logjike nëse ai duhet të kryhet së shpejti. Meqë ra fjala, këtë qëndrim e ndanë Partia Demokratike e Malit të Zi dhe Partia Liberale. Qëndrimi i shprehur nga eurodeputeti, i cili është folës i shpeshtë në ngjarje të ndryshme të profilit të lartë në Ballkanin Perëndimor, mbështetet nga një numër i konsiderueshëm eurodeputetësh të tjerë. Sipas mendimit të tyre, forcat anti-malazeze do të përpiqen të përfitojnë nga rezultati i referendumit për të demonstruar se një pjesë e madhe e popullsisë identifikohet si serbe, gjë që mund të krijojë arsye për një ndërhyrje më të madhe nga ana e Beogradit në politikat e brendshme dhe të jashtme të Malit të Zi.

Ndërkohë, regjistrimi ka qenë gjithmonë një proces rutinë, i cili mundëson reflektimin mbi zhvillimet ekonomike dhe proceset e tjera të vazhdueshme, megjithëse në disa vende rezultatet e tij ndikojnë në jetën politike të brendshme në përgjithësi.