Izvještaj o situaciji na Zapadnom Balkanu 03.06.2024 – CWBS

Izvještaj o situaciji na Zapadnom Balkanu 03.06.2024 – CWBS
  • Vučićeva partija pobjedila na lokalnim izborima

Prema okvirnim rezultatima lokalnih izbora održanih 2. juna, lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koju predvodi Aleksndar Vučić pobjedila je na izborima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i, uopšte, u apsolutnoj većini gradova i opština.

U Beogradu je koalicija “Beograd sjutra” formirana oko SNS obezbjedila 64 od 110 mandata. Lista “Ja sam Beograd – Počnite promjene” obezbjedila je 21 mandat, a “Biramo Beograd” je treća po učinku i to sa 14 mandata. Četvrta po broju glasova je “Mi smo snaga naroda” sa 10 mandata, a Ruska partija je dobila samo jedan mandat.

Građani su 2. juna birali lokalne vlasti u 89 gradova i opština širom Srbije. Posmatrači uspjeh vladajuće stranke i neuspjeh opozicije objašnjavaju brojnim faktorima. SNS je politizovala lokalne izbore fokusirajući se na rezoluciju o Srebrenici, a ne na lokalna pitanja, promovirala regionalne liste pod imenom predsjednika Vučića i borila se praktično za svaki glas na terenu.

Istovremeno, opozicija je stajala razjedinjena, neuspješno koordinirajući akcije. Uz to, dio opozicije je pozvao na bojkot izbornog procesa, čime je smanjeno učešće protestno naklonjenog biračkog tijela na izborima.

  • Zastupnici u Sjevernoj Makedoniji izabrali su predsjednika parlamenta Afrima Gashija

Afrim Gaši je predsjednik Alternativne albanske stranke, koja je bila dio koalicije VREDI.

Gashi je imao podršku stranaka koje su bile u opoziciji, ali su sada, nakon izbora, dio nove parlamentarne većine. To su VMRO-DPMNE, koja je obezbjedila 58 mandata, koalicija VREDI sa svojih 14 mandata i Pokret ZNAM sa šest mandata.

Ove stranke već pregovaraju o formiranju buduće vlade.

Gashijev izbor razljutio je koaliciju Europske fronte, koja uključuje vodeću stranku Albanaca u Sjevernoj Makedoniji, Demokratsku uniju za integraciju (DUI). DUI predvodi Ali Ahmeti, jedan od vođa Albanske nacionalne oslobodilačke armije (UÇK) tokom oružanog sukoba 2001. godine. Prema DUI, odsustvo Demokratske unije za integraciju, vodeće albanske stranke, u vladajućoj koaliciji dovodi u pitanje sam duh Ohridskog sporazuma, koji je zaustavio oružani sukob između Makedonaca i Albanaca početkom 2000-ih.

Međutim, koalicija VREDI oštro je kritikovala stav koji su zauzeli DUI i njihov lider Ali Ahmeti, optužujući ih da pokušavaju da zadrže vlast po svaku cijenu.

  • Počinju pripreme za “mirnu podjelu” Bosne i Hercegovine

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o imenovanju Radne grupe za pripremu Nacrta Sporazuma o mirnom otcjepljenju Republike Srpske od Federacije Bosne i Hercegovine.

Grupu čine ministar pravde, potpredsjednik Vlade, ministar unutrašnjih poslova i generalni tužilac Republike Srpske, direktor Republičke uprave za geodetska i imovinsko-pravna pitanja, direktor Poreske uprave i drugi zvaničnici RS.

Radna grupa ima zadatak da izradi odgovarajući prijedlog Sporazuma o mirnom otcjepljenju Republike Srpske od Federacije Bosne i Hercegovine, koji će Vlada Republike Srpske iznijeti pred Skupštinu naroda RS.

Posmatrači smatraju da inicijativa RS služi kao sredstvo za pritisak na međunarodnu koaliciju i Sarajevo. Istovremeno, početak “mirne podjele BiH”, čak i ako ostane čisto deklarativni korak, djeluje destabilizujuće na cijeli region.

  • Državljani Slovenije, Poljske i Rumunije koji žive u BiH nemaju pravo glasa na izborima za EP

Srpski ministri Staša Košarac, Srđan Amidžić i Nenad Nešić zabranili su 3. juna državljanima Slovenije, Poljske i Rumunije sa prebivalištem u Bosni i Hercegovini da glasaju na izborima za Evropski parlament.

Prijedlog Ministarstva vanjskih poslova Vijeću ministara BiH kojim se predlaže prihvatanje diplomatskih nota ambasada Slovenije, Poljske i Rumunije radi dogovora o organiziranju glasanja u relevantnim diplomatskim prostorijama nije naišao na dovoljnu podršku.

Glasanje o pitanju organizovanja izbora obično je obična rutina zasnovana na reciprocitetu i Bečkoj konvenciji, ali ovog puta su ministri koji predstavljaju bosanske Srbe očigledno odlučili blokirati otvaranje biračkih mjesta u znak protesta protiv nedavne podrške tri zemlje Generalnoj skupštini UN-a Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

  • Iz Mađarske u Srbiju stiže pedesetak oklopnih transportera BTR-80A

Riječ je o oklopnim vozilima na točkovima 8×8 naoružanih sovjetsko-ruskim automatskim topovima 30 mm 2A72.

Blizu 20 oklopnih vozila biće prebačeno u kasarnu u Pančevu. Trideset vozila biće remontirano prije nego što postanu dio oklopno-izviđačkog bataljona sa sjedištem u Nišu.

Kako prenose srpski mediji, serija oklopnih vozila je “poklon premijera Mađarske Viktora Orbana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću”.

Premijer Orban je u propratnom pismu upućenom tom prilikom istakao visok nivo saradnje dva naroda, uz napomenu da je ona ostvarena zahvaljujući rukovodstvu Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću.

  • Iran namjerava da ulaže u visokotehnološke projekte u BiH

Vršilac dužnosti direktora Agencije za promociju stranih ulaganja Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija (predstavnik Republike Srpske) sastao se sa delegacijom iranskog Fonda za podršku i razvoj tehnologije Mobarekeh Steel.

Fond predstavlja 600 kompanija koje posluju u tehnološkom parku u Isfahanu, a 40 kompanija namjerava investirati van Irana, prenose mediji. Iranski investitori zainteresovani su za istraživanje mogućnosti ulaganja u Bosni i Hercegovini, posebno u metalnu industriju, čeličane, robotiku i sektore vještačke inteligencije.

Predstavnici FIPA-e su navodno informisali iransku delegaciju o lokalnom poslovnom okruženju, zakonskom okviru, oporezivanju i obrazovnom sistemu, kao i projektima u metaloprerađivačkom sektoru, trenutnim trendovima i postojećim uspješnim kompanijama koje posluju u tom sektoru. Takođe su organizovali sastanke i obilaske mogućih investicionih lokacija.

S obzirom na trenutnu geopolitičku situaciju, ne može se isključiti da se radi o saradnji Irana i RS u oblasti tehnologije dvostruke namjene.