Përmbledhje e Ballkanit Perëndimor 22.04.2024 – CWBS

Përmbledhje e Ballkanit Perëndimor 22.04.2024 – CWBS
  • Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës miraton anëtarësimin e Kosovës në KiE (Këshillin e Evropës)

Pro mocionit votuan 131 deputetë të Asamblesë Parlamentare të Këshillit të Evropës, 29 ishin kundër dhe 11 të tjerë abstenuan.

Kundër votuan deputetët nga Serbia, si dhe shumica e deputetëve nga Spanja, Qiproja dhe Hungaria. Ndërkohë që shumica e deputetëve nga Greqia, shteti që nuk e njeh Kosovën, votuan pro lëvizjes.

Përfundimi dhe rekomandimi për pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës është përgatitur nga raportuesja nga Greqia, Dora Bakojanis. Deputetët nga Serbia paraqitën disa amendamente, të cilat të gjitha u refuzuan. Deputetët nga Italia dhe Hungaria kanë paraqitur gjithashtu dy amendamente që theksojnë nevojën për përparim të dukshëm në themelimin e Asociacionit të Komunave Serbe si parakusht për anëtarësimin e Kosovës. Këto amendamente gjithashtu u hodhën poshtë.

Vendimi përfundimtar për anëtarësimin e Kosovës duhet të merret nga Komiteti i Ministrave të Këshillit të Evropës. Komiteti do të mblidhet më 16 dhe 17 maj. Besohet se disa vende evropiane mund të kërkojnë që Kosova të demonstrojë përparim në themelimin e Asociacionit të Komunave Serbe përpara se Komiteti i Ministrave të KE-së të marrë një vendim përfundimtar.

  • Partia qeverisëse fiton zgjedhjet parlamentare në Kroaci

Sipas rezultateve paraprake, pasi të jenë përpunuar të dhënat nga pothuajse të gjitha qendrat e votimit, partia në pushtet HDZ do të marrë 61 vende në Parlament, SDP – 42,  Lëvizjen e Atdheut – 14, Most – 11, Ne Mundemi! – 10, IDS – 2, Platforma e pavarur Veriore -2, dhe Koalicioni Fokus/Republika – 1.

Dita e votimit ishte 17 prilli.

Më 21 prill, kryetari i HDZ, Andrei Plenkoviç njoftoi se negociatat për formimin e një qeverie të re do të nisin të hënën, më 22 prill.

“Mesazhi i zgjedhjeve është se HDZ së bashku me partnerët e saj është një fitues relativ. Ne do të formojmë përsëri qeverinë. Nga e hëna do të fillojmë negociatat e mëtejshme me të gjithë ata që janë të gatshëm, sipas nivelit të besimin që kanë marrë nga votuesit”, tha Plenkoviç. Ai tha se tashmë ka kontakte me Lëvizjen e Atdheut dhe do të bisedojnë këtë javë.

Nëse krijohet një koalicion i HDZ qendrës së djathtë dhe i krahut të djathtë Lëvizjen e Atdheut, politika e Zagrebit do të bëhet më e djathtë, më e orientuar drejt mbrojtjes së interesave të Kroacisë dhe kroatëve. Para së gjithash, mund të presim forcimin e luftës kundër migrimit të paligjshëm, refuzimin e një pjese të programeve evropiane në fushën e politikave gjinore, mbrojtjen dhe promovimin më aktiv të kulturës kroate, frenimin e bashkëpunimit me minoritetin serb dhe pjesëmarrjen më pak aktive. e Kroacisë në iniciativat që synojnë ndihmën ushtarake për Ukrainën.

  • Republika Srpska miraton ligjin e vet zgjedhor

Kuvendi Popullor i Republikës Srpska (NSRS) miratoi ligjin për zgjedhjet në një mbledhje të jashtëzakonshme gjatë natës së 19 prillit. Ligji parashikon që zgjedhjet në Republika Srpska nuk do të drejtohen nga organet shtetërore të Bosnjë dhe Hercegovinës. Ky rol i është besuar komisioneve zgjedhore të emëruara nga autoritetet e Republikës Srpska.

Komisioni Republikan Zgjedhor në RS është planifikuar të marrë rolin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të Bosnjë dhe Hercegovinës në organizimin e zgjedhjeve në Republika Srpska.

Misioni i OSBE-së në Bosnje-Hercegovinë theksoi në një koment për gazetarët se krijimi ose besimi i organizatës për mbajtjen e zgjedhjeve në ndonjë organ tjetër përveç Komisionit Qendror të Zgjedhjeve është shkelje e rendit kushtetues të Bosnjë-Hercegovinës, dhe rrjedhimisht e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit. . Përfaqësimi i OSBE-së në Bosnje dhe Hercegovinë i bëri thirrje Asamblesë Popullore të Republika Srpska për të tërhequr ligjin e miratuar së fundmi për zgjedhjet.

Miratimi i ligjit për zgjedhjet në Republikën Srpska, siç ishte paralajmëruar më parë nga Presidenti i Republikës Srpska, Milorad Dodik, do të ishte një përgjigje ndaj amendamenteve të Përfaqësuesit të Lartë Christian Schmidt në ligjin për zgjedhjet e Bosnjë-Hercegovinës. Megjithatë, në lidhje me ngjarjet e fundit rreth rishikimit të planifikuar të rezolutës për Srebrenicën në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së, miratimi i ligjit zgjedhor të RS u bë pjesë e një proteste më të gjerë nga Republika Srpska kundër të gjitha “iniciativave perëndimore” dhe një demonstrim i seriozitetit të synimit për t’u shkëputur nga Bosnja dhe Hercegovina.

  • Dështon referendumi për largimin e kryetarëve shqiptarë në veri të Kosovës

Largimi i drejtuesve të katër bashkive veriore kërkoi mbështetjen e 50 për qind plus një votë, por vetëm 253 nga 46,556 votues të regjistruar votuan.

Kryetarët e qarqeve veriore të Kosovës, Mitrovicës së Veriut, Leposaviqit, Zubin Potokut dhe Zveçanit u zgjodhën më 23 prill 2023, në zgjedhjet në të cilat morën pjesë vetëm 3.5% e votuesve. Serbët vendas morën iniciativën për të larguar ata që besojnë se janë drejtues të paligjshëm të katër komunave, duke organizuar nënshkrimin dhe dorëzimin e një peticioni përkatës në janar. Megjithatë, kur autoritetet e Kosovës organizuan një referendum për largimin e kryetarëve të komunave në veri, partia udhëheqëse e serbëve të Kosovës, Lista Serbe, bëri thirrje për bojkot të votimit.

Bojkoti i referendumit tregoi se serbët në veri të Kosovës, të mbështetur nga Beogradi, vazhdojnë të refuzojnë bashkëpunimin me Prishtinën zyrtare. Tensionet e vazhdueshme në marrëdhëniet ndërmjet serbëve të Kosovës dhe autoriteteve të Kosovës, ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, çojnë në degradimin e procesit të zgjidhjes dhe në përkeqësimin e situatës së sigurisë në të gjithë rajonin.

  • Qeveria shqiptare synon të ringjallë fabrikat e mbrojtjes

Tirana planifikon të rivendosë objektet e prodhimit të mbrojtjes që datojnë që nga koha komuniste duke tërhequr investitorë të huaj nëpërmjet një partneriteti publik-privat, tha ministri i Mbrojtjes Niko Peleshi.

Ai vuri në dukje se Shqipëria ka një “ish-industri ushtarake jofunksionale” dhe se qeveria synon të ringjallë këtë sektor, të zhvillojë grupe të reja për të plotësuar nevojat në rritje të tregut, i cili “për fat të keq” po rritet për shkak të konflikteve. Ministri theksoi se qeveria shqiptare është e hapur dhe në pritje të propozimeve nga aktorët ndërkombëtarë dhe vendas.

Në fjalën e tij kreu i Ministrisë së Mbrojtjes përmendi tre objekte të industrisë së mbrojtjes – një fabrikë nëntokësore në Poliçan, një fabrikë eksplozivi pranë Elbasanit dhe një fabrikë në Gramsh.

Të treja u ndërtuan në vitin 1962. Me ristrukturimin e forcave të armatosura shqiptare pas rënies së regjimit komunist në vitin 1990, kërkesa për produktet e fabrikave ra ndjeshëm, gjë që në fakt çoi në ndërprerjen e prodhimit. Aktualisht, kapacitetet prodhuese në këto ndërmarrje janë praktikisht inekzistente, gjë që e vështirëson zbatimin e planeve ambicioze të qeverisë.