Qetësi në frontin serb? — Miodrag Vlahoviq

Qetësi në frontin serb? — Miodrag Vlahoviq

Rezultati i zgjedhjeve të parakohshme serbe ishte i parashikueshëm.

Nga ana tjetër – protesta e tanishme e forcave opozitare serbe është legjitime – pati mashtrime masive, të bazuara në propagandën e mediave të kontrolluara, duke përfunduar me frikësimin e votuesve dhe “importin e votave” nga Republika Srpska. (Ky skenar – votues të rremë/të paligjshëm që vijnë nga vendet fqinje – ishte i pranishëm edhe në zgjedhjet e fundit në Mal të Zi, ku u organizua “importi i votave” si nga Serbia ashtu edhe nga Republika Srpska. Disa analistë e vënë në dukje këtë model tani, si një teknikë e re me të cilën Aleksandar Vuçiq mund të ndikojë dhe kontrollojë rezultatin e zgjedhjeve jo vetëm në Serbi, por edhe në Mal të Zi…)

Situata paszgjedhore në Serbi ndryshon çdo ditë. Euforia fillestare e Partisë Progresive Serbe (SNS), duke pasur parasysh “rezultatin” e shumicës absolute parlamentare – pas protestave fillestare të opozitës, kryesisht në Beograd – u transformua në shqetësimin se loja politike nuk kishte përfunduar ende.

Rreziku i “Maidanit” serb u përmend jo vetëm në Beograd (kryeministre Brnabiq), por edhe në Moskë (folëse e MPJ-së ruse Zaharova). Dhe nuk është rastësi.

Pozicioni perëndimor gjithashtu ka evoluar në pak ditë pas zgjedhjeve. Deklaratat se “rezultati është kryesisht legjitim” (BE) dhe se “ne jemi të gatshëm të bashkëpunojmë me qeverinë e re, pavarësisht problemeve gjatë procesit zgjedhor” (Departamenti i Shtetit i SHBA), u ndryshuan menjëherë në më të kujdesshëm dhe Vëzhgime dhe qëndrime kritike, ku secili nga problemet kryesore të procesit zgjedhor duhet të hetohet tërësisht.

Çfarëdo që të ndodhë në ditët dhe javët e ardhshme (mundësisht muajt), ka pak mesazhe dhe mësime që nuk duhen anashkaluar dhe që mund të jenë të rëndësishme për të kuptuar zhvillimet në vetë Serbinë, por edhe në kontekstin e marrëdhënieve të saj me vendet fqinje, si dhe pozicionin e saj përballë Perëndimit dhe Lindjes.

Së pari, situata e brendshme politike në Serbi mund të përshkruhet si një “status quo e zgjatur”. Vuçiq dhe partia e tij politike, së bashku me forcat politike “ndihmëse” të krahut të djathtë, shërbimet, Kishën, organet e medias (përfshirë ato ruse) do të vazhdojnë të dominojnë narrativën kryesore politike. Dhe kjo është ideja e “mbrojtjes së Kosovës” dhe “botës serbe”.

Duhet theksuar se forcat kryesore të opozitës ndryshojnë shumë pak në të dyja aspektet nga qëndrimi zyrtar i Beogradit. Nacionalizmi ka depërtuar në të gjitha sferat publike, sociale, kulturore dhe politike në Serbi. Ata që e kundërshtojnë – janë të destinuar të kenë më pak se përqindje të mbështetjes publike, siç u tregua qartë më 17 dhjetor.

Së dyti, Serbia do të vazhdojë të ushtrojë ndikimin e saj si në Mal të Zi ashtu edhe në Republikën Serbe. Prania e Andrija Mandiqit, presidentit të sapozgjedhur të Parlamentit të Malit të Zi, në konferencën për shtyp dhe festimin e SNS në Beograd u kritikua ashpër nga forcat opozitare në shtëpi, por pa rezultat konkret. Madje Mandiq ka shfrytëzuar rastin për t’i kujtuar Jakov Milatoviqit, Presidentit të Malit të Zi, dhe Milojko Spajiqit, Kryeministrit, se ata nuk do të ishin në pozitat e tyre aktuale nëse nuk do të kishte një mbështetje pikërisht nga forcat politike në Mal të Zi të lidhura drejtpërdrejt me Vuçiqin. dhe Serbisë. Pra, rezultati zgjedhor në Beograd, edhe nëse kontestohet, ka riforcuar ndikimin e forcave nacionaliste pro-serbe në Mal të Zi.

E njëjta gjë vlen edhe për Banjalukën zyrtare. Vetë Vuçiq ka ritheksuar – babai i akuzave për mashtrimin zgjedhor me votuesit e importuar nga entiteti serb nga Bosnja dhe Hercegovina – marrëdhëniet “historike” dhe “vëllazërore” me popullin serb që jeton jashtë Serbisë dhe përkushtimin e tij për të vazhduar me të njëjtën politikë, pavarësisht akuzave.

Së treti, nuk do të ketë ndryshime të mëdha në lidhje me çështjen e Kosovës. Vuçiq dhe shërbimet e tij kanë arritur të “qetësojnë” dhe neutralizojnë opinionin publik në këtë kontekst të veçantë – kështu që asnjë grup përkatës opozitar nuk guxon të vërë në dyshim qëndrimin e tij (shkatërrues dhe të rrezikshëm) ndaj çështjes së Kosovës. Në fakt, kjo duket të jetë shtylla më e rëndësishme e mbretërimit të Vuçiqit – politika e padiskutueshme për Kosovën. Serbia ka hyrë në këtë kurth historik në vitin 1999 dhe nuk ka asnjë përpjekje të rëndësishme politikisht për ta hequr qafe atë. Pra, ajo do të mbetet konstante e kulturës politike serbe për vitet në vijim dhe zgjedhjet vetëm e kanë konfirmuar këtë, pavarësisht nga shpërndarja e votave.

Së katërti, duket se Perëndimi ishte i përgatitur për “asnjë rezultat”. Politika e zbutjes me Vuçiqin nuk ka dhënë rezultate, por – megjithatë – mund të pritet vazhdimi i një përpjekjeje kaq të kotë. Arsyeja është e thjeshtë: Rusia.

Si SHBA ashtu edhe BE vazhdojnë ta mbështesin Vuçiqin – kryesisht financiarisht, por edhe në aspektin politik. Ideja e “stabilitetit” në Serbi – sado artificiale dhe e rreme që të jetë – mbetet nocioni kryesor në qëndrimin e Perëndimit.

Ndërsa, për hir të qartësisë, mund të dëgjoheshin zëra të disharmonisë midis vendeve të BE-së për këtë temë të veçantë, diplomacia ballkanike/serbe e SHBA-së nuk tregon shenja ndryshimi. Vuçiq vazhdon të kuptohet dhe trajtohet si një lojtar/partner i pashmangshëm – madje edhe kyçi për SHBA-në – në Ballkanin Perëndimor, pavarësisht të gjitha gabimeve dhe gabimeve të rënda, përfshirë edhe veprimet e fundit terroriste në veri të Kosovës… Në vitin e zgjedhjeve presidenciale në SHBA. , kjo lloj diplomacie amerikane “në pritje – stand-by” mund të provohet rrezikshmërisht e gabuar – jo vetëm për Serbinë, por për të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Në ndërkohë, Aleksandar Vuçiq i merr letrat e urimit me urimet më të mira nga Rusia, Kina, Koreja e Veriut dhe Venezuela. “Fitorja” e tij do të brohoritet edhe në Hungarinë fqinje.

Ata mund të jenë shumë të kënaqur në Kremlin. Vazhdimi i pozicionit të paqartë të Serbisë – për ta përdorur atë eufemizëm – mund të cilësohet si një fitore e madhe strategjike e Moskës. Pozicioni serb do të mbetet pengesa më e madhe për stabilitetin dhe sigurinë e përgjithshme në rajon. Ngjashmëria e “botës serbe” me “botën ruse” është dhurata më e mirë që Vuçiç mund t’i bëjë Putinit. Kjo do të thotë: të vazhdosh të japësh, përsëri dhe përsëri …

Përfundimi është i zymtë.

Në SHBA, zoti Richard Grenell, ish-diplomat i lartë i administratës Trump, vlerëson fitoren e SNS/Vuçiç në Serbi, me “argumente” që tregojnë qartë lidhjen e tij me regjimin e Beogradit.

Në Beograd, vetë regjimi do të përpiqet të mbijetojë politikisht dhe në të gjitha aspektet e tjera – duke pritur për garën presidenciale në të cilën Donald Trump mund të fitojë përsëri – duke qenë plotësisht i vetëdijshëm se, derisa të dihet rezultati në SHBA, nuk ka ndryshim të madh në politikën perëndimore në Ballkani Perëndimor mund të pritej.

Pra – pavarësisht ngjarjeve dhe tensioneve të reja dramatike – qetësia mbizotëron në frontin serb!

Miodrag Vllahoviq. Politikan dhe ish-diplomat malazez. Ministri i parë i Jashtëm i Malit të Zi. Ish ambasador i Malit të Zi në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Kanada, Islandë, Selinë e Shenjtë etj.