Kryeministrat e Kroacisë dhe Shqipërisë takohen në Zagreb për të diskutuar gjendjen në rajon

Kryeministrat e Kroacisë dhe Shqipërisë takohen në Zagreb për të diskutuar gjendjen në rajon

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama ka zhvilluar një vizitë zyrtare në Kroaci me ftesë të kryeministrit Andrej Plenkoviç. Kreu i qeverisë shqiptare tha se agresioni i formacioneve paraushtarake në veri të Kosovës është po aq shqetësues sa edhe reagimi i Beogradit. “Kemi një krim, vrasjen e një polici dhe kemi heroizimin e atyre që e kanë kryer”, tha Edi Rama, duke theksuar se kjo nuk duhet të jetë e pranueshme për Europën, e cila predikon vlera të kundërta. Andrej Plenkoviq, nga ana e tij, theksoi se këto hapa “nuk mund të mbeten pa përgjigje” dhe se vendimi i Beogradit për një ditë zie “pothuajse nënkupton identifikimin me atë që ka ndodhur”. Ai theksoi se do të ketë një hetim për të vërtetuar plotësisht atë që ka ndodhur, pas së cilës Përfaqësuesi Special i BE-së për dialogun ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, Myroslav Lajçak, do të paraqesë propozime për masa reagimi nga ana e Bashkimit Evropian. Ndërkohë, edhe Komisioni Evropian mund të marrë masa vetë, pa pëlqimin e të gjitha shteteve anëtare, siç është bërë në raport me Kosovën disa muaj më parë. Për shkak të dështimit të BE-së për të përmbushur kërkesat e Prishtinës, KE-ja mori masa për të pezulluar punën e trupave punues për Marrëveshjen e Stabilizim Asociimit, si dhe për të tërhequr ftesat për takime të nivelit të lartë dhe për të pezulluar pjesëmarrjen e Kosovës në programin e saj prej 7.5 miliardë eurosh. Kryeministri i Kroacisë theksoi se është i sigurt se masat do të merren dhe Edi Rama bëri thirrje që ato të zbatohen “pa humbur kohë”, pasi vendimi i Beogradit për ditën e zisë nuk lë vend për interpretime të tjera.

Në lidhje me bashkëpunimin mes dy vendeve në fushën e integrimit Evropian, “Kroacia është një frymëzim për Shqipërinë në rrugën e saj drejt Bashkimit Evropian”, tha kryeministri Edi Rama, duke falënderuar Zagrebin për ndihmën në këtë proces, duke përmendur Kroacinë “si shembull suksesi” dhe një vend, arritjet e të cilit në “vetëm një dekadë për t’u anëtarësuar në BE” janë një nxitje për Tiranën. Rama tha se Shqipëria ka përfituar shumë nga ndihma e drejtpërdrejtë e Zagrebit, duke shtuar se Kroacia ka ndërtuar një bazë të madhe eksperience në procesin e anëtarësimit në BE. Shqipëria gjithashtu dëshiron të mësojë nga Kroacia në fushën e turizmit, forcimin e sigurisë kibernetike dhe ofrimin e mbështetjes shtetërore në procesin e punësimit. Tirana e konsideron Kroacinë si një nga partnerët e saj më të rëndësishëm. Gjatë vizitës së Ramës në Kroaci, të dy vendet nënshkruan dy marrëveshje në fushën e kujdesit shëndetësor dhe politikës sociale dhe kryeministri Plenkoviç theksoi se ato në fakt u bënë zbatimi i politikës së partneritetit strategjik që Shqipëria dhe Kroacia vendosën shtatë vjet më parë.

Kryeministri Andrej Plenkoviq kujtoi se tregtia mes dy vendeve ka arritur në 170 milionë euro, por të dyja vendet fqinje në një kuptim më të gjerë janë shumë të interesuar për zhvillimin e saj të mëtejshëm. Dy kryeministrat diskutuan gjithashtu bashkëpunimin në sektorin e energjisë dhe projektet e infrastrukturës me theks në korridorin Adriatiko-Jon. Kryeministri Plenkoviç tha se Kroacia ka vendosur të financojë ndërtimin e korridorit përmes territorit të saj, ndërsa Tirana është në proces nënshkrimi të kontratës për segmentin kryesor të korridorit përmes Shqipërisë. Gjithashtu, po shqyrtohet edhe marrëveshja me Podgoricën për rrugën e kalimit të saj nëpër territorin e Malit të Zi.

Plenkoviç theksoi edhe një herë se Kroacia mbetet një mbështetëse e fortë dhe konsekuente e rrugës së Shqipërisë drejt BE-së. “Kjo është koha kur agresioni i Putinit kundër Ukrainës e përshpejtoi procesin e zgjerimit”, prandaj BE-ja e shikon në një mënyrë krejtësisht tjetër, përfundoi kryeministri kroat. Rama tha se të dy vendet, si anëtarë të NATO-s, kanë një qëndrim absolutisht të përbashkët për luftën në Ukrainë dhe dënimin e agresionit rus. Plenkoviç do të vizitojë Tiranën në mes të tetorit, ku do të marrë pjesë në samitin e procesit të Berlinit.

Gjatë bisedimeve, presidenti Kroat Zoran Milanovic i tha kryeministrit shqiptar Edi Rama se ai do të vazhdojë të avokojë për “hyrjen sa më të shpejtë të Shqipërisë në Bashkimin Evropian”, një vend që ai thotë se ka qenë vetëm një “aleat i besueshëm i NATO-s”. Milanoviç dhe Rama i vlerësuan marrëdhëniet mes dy vendeve si “jashtëzakonisht miqësore dhe të mira”. Temë e bisedimeve ishte situata e sigurisë dhe politike në Evropën Juglindore, gjatë së cilës u theksua se ruajtja e paqes dhe stabilitetit në rajon është me interes të madh për të dyja vendet.

Rezultati i negociatave mes kryeministrave kroat dhe atij shqiptar tregoi se ata kanë pikëpamje identike për çështje të rëndësishme të marrëdhënieve dypalëshe dhe jetës ndërkombëtare. Plenkoviç dhe Rama dënuan vrasjen e një polici të Kosovës nga një grup serbësh të armatosur. Ata kërkojnë që Beogradi të sanksionohet për shkak të mbështetjes aktuale të një akti terrorizmi ku ishin përfshirë armë që mund të ishin dorëzuar nga Serbia. Sipas besimit të tyre, në rast se vërtetohet fakti i përgatitjes së një provokimi të armatosur në veri të Kosovës në Serbi, Bashkimi Evropian duhet të marrë masa efektive për të ndikuar në Beograd. Gjithashtu, dy krerët e qeverive diskutuan mënyrat për të përshpejtuar anëtarësimin e Shqipërisë në BE dhe për t’i dhënë këtij procesi mbështetjen e plotë të Zagrebit. Plenkoviç dhe Rama shprehën mbështetjen për Ukrainën në luftën e saj kundër agresionit Rus. Të dy vendet i kanë ofruar tashmë ndihmë jozyrtare Kievit në këtë luftë. Zagrebi dhe Tirana nuk harrojnë t’i kushtojnë vëmendje të veçantë zbatimit të projekteve të rëndësishme ekonomike dypalëshe dhe nismave rajonale energjetike për plotësimin e nevojave të vendeve për sa i përket hidrokarbureve. Në Ballkanin Perëndimor, këto dy vende shihen nga Brukseli si më të qëndrueshmet. Kryeministri i Shqipërisë ka kontakte të ngushta personale edhe me presidentin e Kroacisë, Zoran Milanoviç, i cili përpara se të zgjidhej në krye të shtetit, ka shërbyer si këshilltar i Edi Ramës në Tiranë në vitet 2017-2019.