Një tjetër zgjedhje e parakohshme në Serbi

Një tjetër zgjedhje e parakohshme në Serbi

Në prill të vitit 2022, Serbia mbajti zgjedhje të jashtëzakonshme. Dhe tani, më 1 nëntor, presidenti serb Aleksandar Vuçiç shpalli një tjetër zgjedhje të parakohshme parlamentare për 17 dhjetor dhe shpërndau Kuvendin e Shtetit. Përveç kësaj, qyteti i Beogradit dhe 64 qytete dhe komuna të tjera do të mbajnë zgjedhjet e deputetëve lokalë. Sipas legjislacionit kombëtar, votuesit duhet të zgjedhin 250 anëtarë të Kuvendit, të përfaqësuar nga parti të regjistruara, lëvizje dhe blloqe zgjedhore. Listat zgjedhore duhet të dorëzohen në Komisionin Republikan të Zgjedhjeve (KRZ), për të cilin duhet të mblidhen së paku 10.000 nënshkrime, ndërsa për partitë kombëtare janë 5.000. Në të njëjtën kohë, 40% e vendeve në listat zgjedhore duhet t’u jepen kandidateve femra. Për të fituar një vend në parlament, duhet të kapërcehet pragu prej 3%.

Për herë të parë presidenti Vuçiq shpalli mundësinë e zgjedhjeve të parakohshme në fillim të këtij viti. Por mitingjet javore nën sloganin “Serbia kundër dhunës” e bënë këtë ide reale. Ato filluan në maj të këtij viti pasi një nxënës qëlloi fëmijë të tjerë në një shkollë në qendër të Beogradit dhe disa njerëz u vranë me armë zjarri në Mladenovka. Në fillim, pjesëmarrësit e tubimeve masive kërkuan ndjekjen penale të vrasësve dhe drejtuesve të organeve ligjzbatuese, si dhe mbylljen e disa mediave pro-qeveritare. Me kalimin e kohës, demonstratat e zakonshme u shndërruan në një lëvizje civile dhe mitingjet u kthyen në një forcë të dukshme opozitare që parashtronte kërkesa politike – mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, për të garantuar lirinë e fjalës, për të liruar masmedian nga kontrolli shtetëror, për të përmirësuar cilësinë e jetës, për të garantuar sigurinë, për të luftuar korrupsionin, krimin e organizuar dhe kërkesa të tjera. Ideja për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare është bërë dominuese në jetën politike të Serbisë.

Arsyet kryesore për mbajtjen e zgjedhjeve

Ndodhi një mrekulli e vërtetë – opozita, e cila kërkoi ndryshim të pushtetit dhe zgjedhje të parakohshme, vulosi mbështetjen e presidentit Vuçiq. Por cilat ishin arsyet që e çuan opozitën dhe presidentin e Serbisë në idenë e përbashkët për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme?

Arsyeja e parë është se protestat me sloganin “Serbia kundër dhunës” ishin përgjigje ndaj kërkesës publike për ndryshim të qeverisë dhe reforma të reja. Njerëzit respektojnë ata që zgjidhin problemet, jo ata që i deklarojnë apo i injorojnë ato. Dhe janë zgjedhjet ato që krijojnë kushte favorizuese për këtë ndryshim.

Arsyeja e dytë është përkeqësimi i situatës socio-ekonomike në Serbi. Udhëheqja e vendit ka përmendur vazhdimisht probleme “serioze” ekonomike – një ngadalësim të aktivitetit ekonomik në sfondin e inflacionit të qëndrueshëm, i cili ka çuar në një përkeqësim të cilësisë së jetës dhe një rritje të çmimeve, kryesisht për produktet ushqimore, deri në 20- 25%, gjë që përkeqësoi ndjeshëm cilësinë e jetës në vend dhe përkeqësoi situatën sociale dhe politike.

Arsyeja e tretë është nevoja për zgjidhje ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës. Perëndimi e shtoi presionin ndaj Beogradit dhe Prishtinës për të zbatuar përfundimisht marrëveshjet e arritura më parë në këtë drejtim. Zgjedhjet e reja krijojnë kushte të favorshme që presidenti Vuçiq të shtyjë edhe një herë zbatimin e tyre për shkak të vonesës në formimin e qeverisë së re, e cila deri atëherë shmangte zgjidhjen e problemeve akute, duke përfshirë përmbushjen e angazhimeve të Serbisë në kuadër të marrëveshjeve të Brukselit (2013) dhe Ohrit (2023).

Së fundi, arsyeja e fundit janë dy tendenca që shqetësojnë shumë Vuçiqin: rënia e vlerësimit të Partisë Progresive Serbe (PSP) dhe aleatëve të saj nga 56% në fillim të vitit 2023 në 44% në tetor; konvergjenca e numrit të atyre që do të votojnë “Serbia kundër dhunës” (38%), dhe atyre që mbështesin koalicionin e udhëhequr nga Vuçiq (anketat u drejtuan nga Qendra për Kërkim, Transparencë dhe Përgjegjësi dhe agjencia Stata. Për të zgjeruar bazën elektorale, Vuçiq krijoi dhe mori drejtimin e “Lëvizjes për Serbinë”, e cila u mbështet nga SPP. Kjo i dha atij mundësinë që të pozicionohej si lider i shumicës së serbëve, jo vetëm si anëtarë të SPP-së. Me gjasë, presidenti po llogarit në faktin se në këtë mënyrë do të ruhet pozita dominuese e SPP-së në sistemin politik të Serbisë dhe formimin e qeverisë.

Pjesëmarrësit kryesorë në zgjedhjet e jashtëzakonshme

Më 6 nëntor, komisioni zgjedhor pranoi për shqyrtim dhe verifikim vetëm pesë lista zgjedhore. Formimi i blloqeve dhe listave zgjedhore dhe kalimi i tyre në komision do të vazhdojë deri më 26 nëntor. Mes tyre janë katër blloqe dhe parti që kanë shanset më të mëdha për të shkuar në Kuvend, konkretisht:

  • “Aleksandar Vuçiq – Serbia nuk guxon të ndalet”, e formuar në bazë të PSP-së dhe “Lëvizjes për Serbinë”. Lista kryesohet nga kryetari i SPP-së dhe ministri i Mbrojtjes M. Vuçeviç, ndërsa në top 10 janë kryeministri A. Brnabiq, kryetari i Kuvendit V. Orliç dhe sportistë, profesorë, muzikantë dhe gazetarë të njohur. Me shumë mundësi, ky formim do të marrë një shumicë relative të mandateve. Megjithatë, është e dyshimtë që Vuçiç do të jetë në gjendje të formojë një qeveri vetë, madje edhe me ndihmën e aleatëve tradicionalë – Partisë Socialiste, partive kombëtare proqeveritare dhe disa më të vogla. partitë rajonale. Është ende e vështirë të thuhet se kush do të formojë koalicionin qeveritar;
  • “Ivica Daçiq – Kryeministër i Serbisë” është një listë e Partisë Socialiste të Serbisë (SPS), pra aleatit shumëvjeçar të Vuçiqit dhe liderit të saj Ivica Daçiq. Partia do të marrë pjesë në mënyrë të pavarur në garë dhe pritet të marrë një numër relativisht të vogël, por të garantuar të pranueshëm mandatesh (7.3% niveli i mbështetjes). Vuçiq dhe Daçiq tashmë kanë rënë dakord për formimin e një koalicioni qeveritar. Në bazë të emrit të listës së tij zgjedhore, Daçiq tashmë ka përcaktuar “çmimin” e pjesëmarrjes në të – pozitën e kreut të Qeverisë. Por është e paqartë se çfarë të bëhet me Vuçeviqin dhe Brnabiqin, të cilët zënë vendet e para në listën zgjedhore “Aleksandar Vuçiq – Serbia nuk duhet të ndalet” dhe potencialisht mund të pretendojnë edhe postin e kryeministrit…Është interesante se vendin e tretë në listë e ka marrë djali i kriminelit të luftës Slobodan Millosheviq;
  • Blloku “Kuvendi Popullor – Forca Shtetformuese” përbëhet nga Lëvizja  “Dyert” e Serbisë dhe “Partia Serbe e Besëlidhjeve”. Ata e identifikojnë veten si një opozitë shtetformuese, por në fakt janë parti pro-ruse të krahut të djathtë. Formimi nuk do të mund të marrë një numër të konsiderueshëm mandatesh dhe do të mbetet sërish opozita ndaj Vuçiqit;
  • “Vojislav Sheshelj – Partia Radikale Serbe” është një forcë politike radikale e së djathtës së madhe serbe, e kryesuar nga krimineli i luftës Sheshel. Ai tashmë ka deklaruar se partia do të shkojë në zgjedhjet parlamentare në mënyrë të pavarur (është një pyetje – a do të mund ta kapërcejë shifrën prej 3%. Nëse është kështu, do të hyjë në koalicion qeverisës dhe do të shkojë së bashku në zgjedhjet lokale. Ky opsion do t’i japë partisë mundësinë që të fitojë më shumë aktrim dhe të ushtrojë presion jo vetëm mbi organet e vetëqeverisjes vendore, por edhe mbi pushtetin qendror.

Formimi opozitar “Serbia kundër dhunës” (OP SpN), i përbërë nga tetë parti pro-evropiane, me në krye Miroslav Aleksic (udhëheqës i Lëvizjes Popullore), ende nuk e ka dorëzuar listën e tij në Komisionin. Palët madje nënshkruan një “Pakt Fitoreje” në të cilin zotohen të “respektojnë” (njëri-tjetrin), “të mos sulmojnë” aleatët, të “koordinojnë” veprimet, të  “përqendrohen në ndryshimin e regjimit kriminal”, dhe të bëjnë gjithçka që “duhet për fitore”. Formimi mund të marrë të paktën po aq vota sa SPP dhe gjithashtu do të kërkojë aleatë për të formuar një koalicion qeveritar. Në të njëjtën kohë, nuk është plotësisht e qartë pse liderët nuk po dorëzojnë listën zgjedhore. Kjo nxit sugjerimin e diskutimeve të vështira të brendshme në një shoqëri kaq të gjallë. Ndoshta jo të gjithë ishin dakord me vendimin e Aleksicit për të përjashtuar Boris Tadiçin (një nga politikanët evropianë më të përkushtuar të Serbisë) nga formimi i Partisë Demokratike Serbe. Arsyetimi ishte sinqerisht i pabesueshëm – “mungesa e vendeve në listë”! Dhe Tadiç mund të jetë një ndihmë e rëndësishme për formimin pro-evropian në procesin e formimit të një koalicioni dhe një qeverie pro-qeveritare.

Komisioni pret të shohë lista zgjedhore nga partitë që përfaqësojnë pakicat kombëtare (shqiptare, boshnjake, hungareze dhe kroate), Partia Popullore e qendrës së djathtë, Bashkimi i Komunistëve të Jugosllavisë, Partia Ruse, Lëvizja për Rinovimin e Mbretërisë të Serbisë dhe të tjera. Edhe nëse marrin disa mandate, në thelb nuk do të ndikojnë në përbërjen e Kuvendit dhe ose do të bëhen aleatë besnikë të koalicionit proqeveritar, ose do të votojnë në mënyrë të rastësore.