Ura që ndan

Carabinieri KFOR-MSU patrols in front of Ibar Bridge, in Mitrovica (Kosovo). Summer 2019.
dav

Njëzet e pesë vjet që nga përfundimi i luftës dhe 15 vjet nga shpallja e pavarësisë së Kosovës, Mitrovica e Kosovës mbetet e ndarë në gjysmë. Ura qëndrore përballë Ibrit dhe supozohej t’i lidhte dy pjesët e qytetit – atë serb dhe atë shqiptar. Struktura e saj, qëllimi i së cilës ishte t’i unifikonte popujt, është kthyer në një burim të pafund polemikash.

E pamundur pa pëlqimin e serbëve…

Ura në Mitrovicë është supozohej të hapej zyrtarisht për qarkullim në janar të vitit 2017, por kjo nuk ndodhi kurrë. Ceremonia, ku do të merrnin pjesë zyrtarë të lartë të BE-së, u shty disa herë përpara se tema gradualisht u harrua totalisht.

Më shumë se një vit më parë, kjo çështje u rishfaq.

Në prill të vitit 2023, kuvendi komunal i Mitrovicës së Veriut, i cili mbeti praktikisht pa asnjë përfaqësues serb pasi serbët u tërhoqën nga të gjitha institucionet kosovare në nëntor të 2022, përfundimisht vendosi që të nisë trafiku në urën kryesore në Mitrovicë. Këto plane shkaktuan një reagim mjaft të ashpër nga udhëheqësit lokalë serbë dhe zyrtarët e lartë në Serbi, të cilët vunë në dukje se qëllimi i lëvizjes ishte të provokonte konflikt dhe, në fund të fundit, të dëbonte serbët nga Kosova.

Duke komentuar mbi vendimin e komunës së Mitrovicës së Veriut për hapjen e urës përball Ibirit, presidenti serb Aleksandar Vuçiq tha se kryeministri i Kosovës Albin Kurti “kërkon konflikt me çdo kusht”.

Zyrtarët e BE-së më pas kritikuan gjithashtu nismën, duke theksuar se tani nuk është koha e duhur për ta hapur urën kryesore në Mitrovicë. Misioni i NATO-s, KFOR-i, theksoi nevojën e dialogut politik për zgjidhjen e çështjes së hapjes së urës qendrore përballë Ibrit. Të përkthyera nga gjuha diplomatike në gjuhën e ditëpërditshme, këto deklarata theksonin se ura duhet të hapet vetëm pasi serbët të bien dakord për këtë.

Hapja u shty. Por pak ditë më parë, tema u vu sërish në diskutim.

Në maj, përfaqësuesit e partisë së Albin Kurtit, Lëvizja Vetëvendosje, apeluan që të zbatohet vendimi i marrë vitin e kaluar lidhur me hapjen e urës mbi Ibër gjatë një mbledhjeje komunale në Mitrovicën e Veriut. Në të njëjtën kohë, zëvendësdrejtori i Policisë së Kosovës në rajonin verior, Veton Elshani, tha se ura mbi Ibër në Mitrovicë do të hapet për qarkullim “shumë shpejt”. Në një intervistë për televizionin kosovar, ai vuri në dukje se aktualisht është duke diskutuar me lidershipin e tij se si duhet bërë kjo. “Besoj se është vetëm çështje kohe se kur dhe si do të hapet ura”, u tha Elshani gazetarëve.

Reagimi negativ nga serbët dhe komuniteti ndërkombëtar për diskutimin e ripërtërirë për hapjen e urës erdhi pothuajse menjëherë.

Partia udhëheqëse serbe në Kosovë, Lista Serbe, tha se hapja e urës do të ishte “një hap absolutisht i panevojshëm, i papranueshëm dhe përshkallëzues që synon destabilizimin e mëtejshëm”. Ata i kanë bërë thirrje komunitetit ndërkombëtar që “t’i sinjalizojë Kurtit se hapja e urës nuk mund të bëhet pa pëlqimin e serbëve që jetojnë në veri të Kosovës”, dhe aktualisht përfaqësuesit e komunitetit serb nuk po tregojnë mbështetje për një veprim të tillë.

Bashkimi Evropian rikujtoi se çështja e hapjes së urës ishte pjesë e dialogut të ndërmjetësuar nga BE-ja dhe për këtë arsye të gjitha vendimet duhet të merren në kuadër të të njejtit proces, duke përfshirë delegacionet zyrtare nga Kosova dhe Serbia.

Edhe misioni i NATO-s në Kosovë, KFOR-i, si gjithmonë, ka kërkuar që çdo vendim për urën kryesore mbi Ibër të merret në kuadër të dialogut Kosovë-Serbi, të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian.

Duhet theksuar se aktualisht nuk ka asnjë pengesë për ata që realisht kanë nevojë të kalojnë Ibrin. Ka ura të tjera të disponueshme në këtë zonë që janë të hapura. Por ura qendrore në Mitrovicë ka kohë që ka filluar të shihet si diçka më shumë se një element i thjeshtë infrastrukturor.

Historia e urës

Menjëherë pas luftës, urës së famshme iu caktua roli i “paqebërësit”. Në vitin 2001, qeveria franceze kontribuoi afërsisht 1.5 milionë euro për restaurimin e urës. Puna supozohej të ishte një hap jo vetëm drejt rindërtimit të pasluftës, por edhe drejt pajtimit: kushtet e kontratës parashikonin që të përfshihej një ekip ndëretnik ndërtuesish i përbërë nga shqiptarë dhe serbë. Pavarësisht gjithë pengesave, puna u bë.

Megjithatë, kjo gjendje relative e paqes nuk zgjati shumë.

Në mars të vitit 2004, në veri të Kosovës shpërthyen rebelime masive pas raportimeve se tre fëmijë shqiptarë ishin mbytur në Ibër pasi ishin sulmuar nga serbët. Pala serbe mohoi çdo përfshirje, por zjarri i konfliktit tashmë ishte ndezur. Të nesërmen pas tragjedisë, shqiptarët marshuan rrugëve të bregut jugor. Njësitë e KFOR-it e bllokuan urën, por kjo nuk e ndaloi dhunën. Ajo u përhap në të gjithë Kosovën dhe 19 persona – 11 shqiptarë dhe tetë serbë – u vranë në mes të trazirave.

Që nga ajo kohë, ura mbi Ibër në Mitrovicë nuk ka funksionuar plotësisht.

Në fillim të viteve 2010, menjëherë pasi Kosova shpalli pavarësinë, ndodhu një shpërthim i ri i dhunës dhe përsëri qyteti i Mitrovicës doli në qendër të vëmendjes.

Në korrik 2011, policia e Kosovës i ri-mori pikat e kontrollit në kufirin verior Kosovë-Serbi, gjë që shkaktoi protesta nga serbët dhe çoi në përleshje.

Ndërsa tensionet po zienin në veri, u ngritën më shumë se një duzinë barrikada, duke përfshirë edhe urën mbi Ibër.

Rivendosja e funksionimit të urës ishte ndër çështjet e diskutuara në negociatat për normalizimin e marrëdhënieve mes Beogradit dhe Prishtinës, të nisura nën kujdesin e Bashkimit Evropian një dekadë më parë. Marrëveshja për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë parashikonte “rivitalizimin e urës”, e cila synonte përfundimisht të përdorej si një rrugë transporti.

Në vitin 2014, barrikada në urë u çmontua përfundimisht, por serbët e zëvendësuan menjëherë me të ashtuquajturin “Parku i Paqes” – përbërë nga disa pemë të vogla në vazo betoni.

“Barikada e parkut” u çmontua në vitin 2016 kur ura kaloi në një rindërtim të rënë dakord si pjesë e bisedimeve të ndërmjetësuara nga BE-ja midis Prishtinës dhe Beogradit.

Ndërsa përfunduan riparimet e financuara nga BE që kushtuan mbi 1.2 milion euro, autoritetet lokale serbe filluan ndërtimin e një muri betoni dy metra të lartë në anën veriore të urës.

Zyrtarisht u tha se është një strukturë thjesht teknike – mur mbajtës për argjinaturën. Pak kohë më vonë, pas bisedimeve intensive, me ndërmjetësimin e BE-së, palët arritën të arrijnë një marrëveshje për heqjen e murit, gjë që u bë në përputhje me rrethanat. Por më pas rruga që shkonte nga pjesa veriore e urës u shpall këmbësore, gjë që vështirësoi përpjekjen për të promovuar qarkullimin e automjeteve…

Një simbol… por çfarë simbolizon?

Historia e pafund dhe e mbushur me konflikte e urës në Mitrovicë tregon se çdo përpjekje paqeruajtëse e bërë përmes lëvizjeve simbolike ka kufijtë e saj. Ideja kreative e zyrtarëve të BE-së për ta shndërruar urën në një simbol të ndryshimit pozitiv u përball me kundërshtime po aq kreative nga serbët.

Tani është e rëndësishme që serbët të demonstrojnë se ndihen të sigurtë në Kosovë dhe ura supozohet të luajë një rol të rëndësishëm për këtë qëllim.

Vizioni i serbëve mbi situatën e urës bëri që kjo e fundit të shërbente si simbol i një konflikti të pazgjidhur.

Nga ana tjetër, iniciativat e fundit të shqiptarëve për të promovuar idenë e hapjes përfundimtare të urës synon zbatimin e një akti tjetër simbolik – kontrollin përfundimtar të pushtetit në veriun e Prishtinës. Një urë e hapur do të ishte pjesë e procesit që ka filluar me ndalimin e përdorimit të kartmonedhave të dinarit dhe mbylljes së bankave serbe në veri…

Tani është e qartë se “çështja e urës” nuk ka të bëjë vetëm me sigurimin e logjistikës së duhur. Kjo urë është një sit i një luftës të simboleve. Dhe ndërsa kjo luftë vazhdon, ura jofunksionale shërben si simbol i ngërçit në të cilin dialogu ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, i ndërmjetësuar nga Brukseli, mbetet edhe sot e kësaj dite.